Ηράκλειο: 33oC

Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα

31.03.2024, 22:00

Τα υλικά και η εκτέλεση

Φτιάξτε το χταπόδι σας κρασάτο με αυτή τη συνταγή και δεν θα την αλλάζετε με καμία άλλη! Μελωμένο και μαλακωμένο.

Υλικά

  • 1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό (κομμένο σε μπουκιές)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 10 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια χαραγμένα στα 4 (όχι μέχρι κάτω)
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 μεγάλη ώριμη και σφιχτή ντομάτα
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ θυμαρίσιο μέλι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά και ελαφρά να διαλυθούν.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι.
  • Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα υγρά και τα μυρωδικά.
  • Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.
  • Το φαγητό θα κατεβάσει πολλά ζουμάκια, γι’ αυτό όταν το χταπόδι μαλακώσει καλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το μέλι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε το χταπόδι με τη δεμένη σάλτσα και ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες.

Πηγή: argiro.gr