Αναλυτικά η συνταγή
Το εξαίσιο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, όπως μας το έφτιαξε στο κελλί του Αγίου Νικολάου ο πατέρας Γεώργιος.
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο, πλυμένο
2 δαφνόφυλλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι, στα τέσσερα
Για το φαγητό
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
4 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες (ή 500 γρ. σάλτσα ντομάτας)
1 πολύ γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάστα πιπεριάς
1 ξύλο κανέλας
2 δαφνόφυλλα
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, ολικής άλεσης
150 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μπαχάρι και λίγο τριμμένο κύμινο, διακριτικά
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
ρίγανη ξερή, κατά βούληση
Διαδικασία
Χταπόδι
Για να φτιάξουμε χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ολικής άλεσης, αρχικά βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα, το λάδι, το κρεμμύδι και νερό ίσα να καλύψει τον πάτο, περισσότερο για ασφάλεια, γιατί το χταπόδι έτσι κι αλλιώς βγάζει τα ζουμιά του.
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Κρατάμε 1 φλιτζάνι από τα υγρά για το φαγητό και τα υπόλοιπα για άλλη χρήση.
Βγάζουμε το χταπόδι και το καθαρίζουμε από τα «μαυράδια» που έχει.
Έπειτα, το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2-3 εκ.
Φαγητό
Τσιγαρίζουμε στον ταβά το κρεμμύδι στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.
Ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και το σκόρδο, τα κάνουμε μια σβούρα και προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, το χταπόδι, το 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο, τον πελτέ διαλυμένο σε 400 γρ. νερό, το ξύλο κανέλας, τα δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το μακαρονάκι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό.
Προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί. Δεν σκεπάζουμε το φαΐ.
Στο τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, μαϊντανό και ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με κρίθινα παξιμάδια και ελιές.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Κώστας Αντετοκούνμπο: Η ανάρτηση από οικογενειακές στιγμές με τη σύντροφο και την κόρη του
«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τζώρτζογλου για τον Αυγενάκη: «Τολμά και βγαίνει δημόσια και καταδικάζει την βία»
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Στους δρόμους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης: Έκλεισαν τον ΒΟΑΚ και πάνε για κινητοποιήσεις 10 ημερών! (βίντεο)
Κρήτη: Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι αύριο – Μπλόκα σε Ηράκλειο και Χανιά στον ΒΟΑΚ
Ναύπλιο: Βίντεο-σοκ από τον δολοφονικό ξυλοδαρμό άνδρα έξω από νυχτερινό μαγαζί - Του έκαναν τρύπα 5 εκατ. στο κρανίο
Τελευταία εξέλιξη: Ανοιχτός ο ΒΟΑΚ μέχρι τις 17:00
Σκηνές τρόμου στα Χανιά: Άνδρας βρέθηκε μαχαιρωμένος - Τρεις συλλήψεις και 600 γραμμάρια χασίς αποκάλυψαν οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή