Ηράκλειο: 38oC

Χταπόδι με ζουμερή μανέστρα

02.02.2025, 23:00

Ένα νόστιμο νησιώτικο φαγητό

Χταπόδι με ζουμερή μανέστρα και πολλά αρώματα. Νόστιμο νησιωτικό φαγητό για νηστεία ή για όλο τον χρόνο. Οι σταφίδες και το αμύγδαλο κάνουν την διαφορά σε γεύση και υφή.

Υλικά

  • 1 χταπόδι Pescanova
  • 250 ml κρασί λευκό
  • 30 ml ξύδι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • Για τη μανέστρα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Το βρασμένο χταπόδι σε φέτες
  • 250 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 350 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 1 lt ζωμό χταποδιού
  • 2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο αλεσμένο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Για το χταπόδι

  • Βάζουμε το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα ίσα να το χωράει.
  • Ρίχνουμε το κρασί το ξύδι το δαφνόφυλλο το πιπέρι, το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 40’.
  • Αφού βράση σουρώνουμε τον ζωμό του και συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρά.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρές φέτες
  • Όταν μαγειρεύουμε χταπόδι, σπάνια αλατίζουμε γιατί είναι πολύ νόστιμο. Αντίθετα προσθέτουμε πάντα κάτι γλυκό ώστε να ισορροπήσουμε την νοστιμιά του.

Για τη ζουμερή μανέστρα

  • Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3’ να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε 1´.
  • Ρίχνουμε το κομμένο χταπόδι και τις ντομάτες ψιλοκομμένες.
  • Αφήνω να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά και να βράσει η σάλτσα για 8-10’ να δέσει.
  • Προσθέτουμε τη μανέστρα και ζωμό χταποδιού (αναλογία μανέστρα-ζωμός, είναι 1:3).
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 7-8’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει η μανέστρα αλλά να κρατάει λίγο.
  • Όταν βράσει η μανέστρα κι όσο είναι ακόμα ζουμερή αποσύρουμε από την εστία.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τριμμένο αμύγδαλο.
  • Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμα ζουμερό το φαγητό.
  • Η μανέστρα τρώγεται ζεστή, όμως αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει το σερβίρισμα, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα δυο παγάκια να κοπεί αμέσως ο βρασμός ώστε να μην λασπώσει.

Πηγή: argiro.gr