Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα
Χταπόδι με ζουμερή μανέστρα και πολλά αρώματα. Νόστιμο νησιωτικό φαγητό για νηστεία ή για όλο τον χρόνο. Οι σταφίδες και το αμύγδαλο κάνουν την διαφορά σε γεύση και υφή.
Υλικά
Για το χταπόδι με ζουμερή μανέστρα
- 1 χταπόδι Pescanova
- 250 ml κρασί λευκό
- 30 ml ξύδι
- 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
- 5-6 κόκκους πιπέρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
Για τη μανέστρα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Το βρασμένο χταπόδι σε φέτες
- 250 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 350 γρ. μέτριο κριθαράκι
- 1 lt ζωμό χταποδιού
- 2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κ.σ. αμύγδαλο αλεσμένο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Για το χταπόδι
- Βάζουμε το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα ίσα να το χωράει.
- Ρίχνουμε το κρασί το ξύδι το δαφνόφυλλο το πιπέρι, το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 40’.
- Αφού βράση σουρώνουμε τον ζωμό του και συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρά.
- Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρές φέτες
- Όταν μαγειρεύουμε χταπόδι, σπάνια αλατίζουμε γιατί είναι πολύ νόστιμο. Αντίθετα προσθέτουμε πάντα κάτι γλυκό ώστε να ισορροπήσουμε την νοστιμιά του.
Για τη ζουμερή μανέστρα
- Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3’ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε 1´.
- Ρίχνουμε το κομμένο χταπόδι και τις ντομάτες ψιλοκομμένες.
- Αφήνω να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά και να βράσει η σάλτσα για 8-10’ να δέσει.
- Προσθέτουμε τη μανέστρα και ζωμό χταποδιού (αναλογία μανέστρα-ζωμός, είναι 1:3).
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες.
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 7-8’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει η μανέστρα αλλά να κρατάει λίγο.
- Όταν βράσει η μανέστρα κι όσο είναι ακόμα ζουμερή αποσύρουμε από την εστία.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τριμμένο αμύγδαλο.
- Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμα ζουμερό το φαγητό.
- Η μανέστρα τρώγεται ζεστή, όμως αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει το σερβίρισμα, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα δυο παγάκια να κοπεί αμέσως ο βρασμός ώστε να μην λασπώσει.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
Δολοφονία πίσω από την τραγωδία με το κοριτσάκι; Σημάδια βάναυσης κακοποίησης, αναλαμβάνει το Ανθρωποκτονιών
Πένθος στο Ηράκλειο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Έφυγε από την ζωή η Χαριτίνη Ζαφειροπούλου
Κρήτη: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου
Απίστευτο περιστατικό σε νοσοκομείο: Γιατρός ζήτησε φακελάκι και εξευτέλισε ασθενή μέσα στο χειρουργείο!
Παλαιό Φάληρο: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού
Παλαιό Φάληρο: Το παιδί παρέμεινε στη θάλασσα για πάνω από 24 ώρες - Δείτε το βίντεο
Κοριτσάκι 2 ετών εντοπίστηκε νεκρό σε παραλία
Έφυγε από τη ζωή γνωστός ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός δίπλα στο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου