Ηράκλειο: 37oC

Cottage pie με γαλοπούλα από τον Άκη Πετρετζίκη

06.01.2024, 6:00

Δείτε πως να το φτιάξετε

Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τη γαλοπούλα που έχει περισσέψει από τα Χριστούγεννα φτιάχνοντας την πιο νόστιμη πίτα του βοσκού ή αλλιώς cottage pie!

Για τη συνταγή θα χρειαστείς

Για τον πουρέ

  • 1.200 γρ. πατάτες, μέτριες (4 τμχ)
  • 40 γρ. γάλα πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 330 γρ. μπίρα
  • 100 γρ. αρακά, κτψ.
  • 500 γρ. γαλοπούλα, ψημένη, ξεψαχνισμένη
  • 2 κ.σ. θυμάρι

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τον πουρέ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό -τόσο ώστε να τις καλύπτει- και τις βράζουμε για περίπου 20- 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Πιέζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με μια μαρίζ μέχρι να απορροφηθεί το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την μπίρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα της μπίρας.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, την ξεψαχνισμένη γαλοπούλα και το θυμάρι, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τον πουρέ πατάτας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι 9 χιλ.
  • Καλύπτουμε το μείγμα που έχουμε στο τετράγωνο ταψί με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με την επιπλέον παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.