Δείτε πως να το φτιάξετε
Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τη γαλοπούλα που έχει περισσέψει από τα Χριστούγεννα φτιάχνοντας την πιο νόστιμη πίτα του βοσκού ή αλλιώς cottage pie!
Για τη συνταγή θα χρειαστείς
Για τον πουρέ
- 1.200 γρ. πατάτες, μέτριες (4 τμχ)
- 40 γρ. γάλα πλήρες
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
- 330 γρ. μπίρα
- 100 γρ. αρακά, κτψ.
- 500 γρ. γαλοπούλα, ψημένη, ξεψαχνισμένη
- 2 κ.σ. θυμάρι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι
Μέθοδος εκτέλεσης
Για τον πουρέ
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
- Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό -τόσο ώστε να τις καλύπτει- και τις βράζουμε για περίπου 20- 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Πιέζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με μια μαρίζ μέχρι να απορροφηθεί το γάλα.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την μπίρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα της μπίρας.
- Προσθέτουμε τον αρακά, την ξεψαχνισμένη γαλοπούλα και το θυμάρι, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ.
Για τη σύνθεση
- Βάζουμε τον πουρέ πατάτας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι 9 χιλ.
- Καλύπτουμε το μείγμα που έχουμε στο τετράγωνο ταψί με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με την επιπλέον παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.
Δημοφιλή
Σάλος στη Ζάκυνθο: Έκαναν διαγωνισμό στοματικού σεξ σε νυχτερινό μαγαζί – Δείτε το προκλητικό βίντεο
Βγήκαν τα όπλα σε beach bar - Τρεις τραυματίες μετά από καβγά με πυροβολισμούς
Κρήτη: Το θερμόμετρο «τρελάθηκε» - 44 °C η θερμοκρασία σήμερα στην Μεσαρά
EKTAKTO: Το πρώτο περιστατικό θερμοπληξίας - Στη ΜΕΘ 51χρονος
Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Επιτροπάκη
Βάσεις 2025: «Ετοιμάζουν βαλίτσες για το Πανεπιστήμιο» - Πώς 5 νέοι πέτυχαν το όνειρο τους στην Κρήτη (βίντεο)
Νέα ανείπωτη τραγωδία: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από οικοδομικά υλικά
Συντάξεις Αυγούστου: Τι ώρα θα δείτε τα χρήματα στους λογαριασμούς σας
Ένα ανεξήγητο θαύμα : «Έσβησε η καντίλα στο εικονοστάσι»