Ηράκλειο: 20oC

Cottage pie με γαλοπούλα από τον Άκη Πετρετζίκη

06.01.2024, 6:00

Δείτε πως να το φτιάξετε

Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τη γαλοπούλα που έχει περισσέψει από τα Χριστούγεννα φτιάχνοντας την πιο νόστιμη πίτα του βοσκού ή αλλιώς cottage pie!

Για τη συνταγή θα χρειαστείς

Για τον πουρέ

  • 1.200 γρ. πατάτες, μέτριες (4 τμχ)
  • 40 γρ. γάλα πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 330 γρ. μπίρα
  • 100 γρ. αρακά, κτψ.
  • 500 γρ. γαλοπούλα, ψημένη, ξεψαχνισμένη
  • 2 κ.σ. θυμάρι

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τον πουρέ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό -τόσο ώστε να τις καλύπτει- και τις βράζουμε για περίπου 20- 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Πιέζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με μια μαρίζ μέχρι να απορροφηθεί το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την μπίρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα της μπίρας.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, την ξεψαχνισμένη γαλοπούλα και το θυμάρι, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τον πουρέ πατάτας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι 9 χιλ.
  • Καλύπτουμε το μείγμα που έχουμε στο τετράγωνο ταψί με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με την επιπλέον παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.
πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

ΟΦΗ: Με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Πρεμιέρα σήμερα για το σχέδιο αστυνόμευσης σε καταυλισμούς Ρομά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Συνέλαβαν γνωστή δημοσιογράφο μετά από έλεγχο αλκοτέστ – Απειλούσε τους αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Σοκάρει και διχάζει ντοκιμαντέρ για το DNA του Χίτλερ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια φλερτάρουν περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Καρδίτσα: Ευχάριστα νέα για το μωρό που κάηκε από λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Τεχνολογία

Google-Disney: Η μεταξύ τους σύγκρουση που κατέληξε σε συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κρήτη

Κι άλλο τροχαίο στην Κρήτη: Γερή «στούκα» στον Κουμπέ – Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από τα συντρίμμια Ι.Χ. – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Style

Σίσσυ Χρηστίδου για Τούνη: «Κάποια σχόλια μου προκάλεσαν αηδία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Για την 3η νίκη στη Pre League η γυναικεία ομάδα βόλεϊ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →