Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Cretaone αποκλειστικό: Αναφορά για κοριούς σε πλοίο με επιβάτες

23.10.2023, 7:40

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η χώρα μας καθώς οι αναφορές πολλαπλασιάζονται

Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές για εμφάνιση κοριών και στη χώρα μας , τη στιγμή που τα μικροσκοπικά ζωύφια έχουν κατακλείσει  το Παρίσι και το Λονδίνο, εντείνοντας τις ανησυχίες των ειδικών για παγκόσμια εξάπλωσή τους.

Το cretaone.gr φέρνει στο φως μία ακόμη αναφορά για τσιμπήματα κοριού στη χώρα μας. Αυτή τη φορά πρόκειται επιβάτη που βρέθηκε σε πλοίο εσωτερικής ακτοπλοΐας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καταγεγραμμένη αναφορά έγινε στις υγειονομικές υπηρεσίες στην Αθήνα και αναφέρει πως επιβάτης τσιμπήθηκε από τα συγκεκριμένα έντομα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο.

Το περιστατικό είναι ήδη υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου εφόσον επιβεβαιωθεί να βρεθεί άμεσα λύση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο για την καταπολέμηση των κοριών σε πλοίο, γίνονται επεμβάσεις από αδειοδοτούμενες εταιρίες απεντόμωσης και μυοκτονίας από το Υπουργείο Γεωργίας με ειδικά και συγκεκριμένα βιοκτόνα.

Ακόμη όταν η προσβολή του χώρου είναι μεγάλη απαιτείται ακόμη και η αντικατάσταση του εξοπλισμού και συγκεκριμένα σε ένα πλοίο η αλλαγή των μοκετών αλλά και των υφασμάτινων επιφανειών που δεν μπορούν να ψεκαστούν επαρκώς με πλήρη ασφάλεια.

Ακόμη για να εξολοθρευθούν οι κοριοί σε μία τέτοια περίπτωση πραγματοποιείται καθαρισμός με ξηρό ατμό σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 180 βαθμούς κελσίου.

Εφόσον οι κοριοί έχουν εισχωρήσει σε καμπίνες, τα δωμάτια του πλοίου κλείνουν μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η παρουσία των ενοχλητικών ζωυφίων.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως οι κοριοί δεν αποτελούν πρόβλημα Δημόσιας Υγείας καθώς δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους.

Τα  δαγκώματά τους όμως προκαλούν φαγούρα και ενόχληση, και σίγουρα σε περίπτωση που κάποιος δεν περιποιηθεί η ξύσει το σημείο με το  δάγκωμα του κοριού, αυτό  θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιμόλυνση.

Τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία, άγχος και δερματικά προβλήματα λόγω κνησμού ενώ σε όσους είναι αλλεργικοί, τα δαγκώματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνίδωση, φουσκάλες ή έντονο κνησμό και απαιτείται άμεση επικοινωνία με  ιατρό.

Κοριοί και καθαριότητα

Η παρουσία κοριών σε ένα χώρο σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει έλλειψη καθαριότητας γιατί  μπορεί να συμβεί ακόμα και σε χώρους όπου πραγματοποιείται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα έντομα, τρωκτικά  αλλά και παθογόνα, ταξιδεύουν μαζί με ανθρώπους, εμπορεύματα και  αποσκευές.  Επομένως ένας χώρος μπορεί να αποικηθεί μετά από κάποιο ταξίδι ή παραλαβή δέματος και όχι επειδή δεν έχει καθαριστεί αν και η έλλειψη καθαριότητας εννοεί τον μετέπειτα πολλαπλασιασμό τους.

Οι κοριοί είναι έντομα που τρέφονται με το αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορούν να ζήσουν από περίπου 10 μήνες έως ένα ενάμιση χρόνο και τείνουν να προκαλούν ομάδες τσιμπημάτων σε ευθεία σειρά ή ζιγκ-ζαγκ μοτίβο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σε τυχαίο σχέδιο.

Σε αντίθεση με τα τσιμπήματα ψύλλων, τα οποία είναι κυρίως γύρω από τους αστραγάλους σας, θα βρείτε τσιμπήματα κοριών σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες ενώ κοιμάστε, συχνά στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια σας. Επίσης, τα τσιμπήματα δεν έχουν κόκκινη κηλίδα στο κέντρο όπως τα δαγκώματα ψύλλων.