Ηράκλειο: 14oC

Δέρμα: Το Νο1 συστατικό που καταπολεμά την ακμή

02.07.2024, 2:20

Ποια είναι τα τρόφιμα που το περιέχουν


Σε συστατικό- κλειδί αναδεικνύονται τα ωμέγα-3 λιπαρά όσον αφορά την πρόληψη της ακμής, καθώς η σημαντική ανεπάρκειά τους από τον οργανισμό θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτή την πάθηση του δέρματος, που επηρεάζει σχεδόν 23 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συμπόσιου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) και προσφέρουν νέες πιθανές προσεγγίσεις και καθημερινές λύσεις για τη διαχείριση της ακμής.

Η ερευνητική ομάδα, με έδρα το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιών στο Μόναχο, μελέτησε 100 ασθενείς με ακμή και, αξιολογώντας τις διατροφικές παραμέτρους στο αίμα τους, διαπίστωσε ότι το 94% των ασθενών είχαν επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων κάτω από τα προβλεπόμενα όρια.

Επιπλέον, εστιάζοντας στο περιεχόμενο της διατροφής των ασθενών, συμπέραναν ότι όσοι ανέφεραν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, όπως ρεβίθια και φακές, καθώς και μηδενική κατανάλωση ηλιέλαιου, είχαν υψηλότερα επίπεδα του βασικού αυτού λιπαρού οξέος.

«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, την εμφάνιση και την πορεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των δερματολογικών ασθενειών όπως η ακμή», αναφέρει σχετικά η Δρ Anne Gϋrtler, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας.

Εξηγεί μάλιστα ότι μέσω της διατροφής θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα και πως η δυτική διατροφή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές για το δέρμα συνέπειες: «Εδώ και χρόνια, έχουν αποδειχθεί οι άμεσες επιπτώσεις της στα επίπεδα IGF-1. Ωστόσο, τα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που συνοδεύουν τη διατροφή δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί επαρκώς. Από αυτή την άποψη, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνονται πιο ελπιδοφόρα λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους».

Τα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία και το αβοκάντο είναι ορισμένα από τα τρόφιμα πλούσια σε ω-3. Με τη συχνή κατανάλωσή τους, μειώνεται η φλεγμονή, διεγείροντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών Ε1 και Ε3, λευκοτριενίου Β5 και μειώνουν τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1), τη βασική ορμόνη που προκαλεί ακμή.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με επίπεδα ω-3 χαμηλότερα από 8% εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν τις αντίστοιχες ελλείψεις. Όταν οι ασθενείς υποδιαιρέθηκαν σε ομάδες με επίπεδα χαμηλότερα από 4%, τα επίπεδα της ορμόνης που προκαλεί την ακμή αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Λασίθι: Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπει το Καταδυτικό Πάρκο Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Style

Θεούλης παίκτης στο Ρουκ Ζουκ: Προξένεψε τον πατέρα του στην Ζέτα Μακρυπούλια – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Χερσόνησος: Ξεκινά το έργο αντικατάστασης του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Σε ποια περιοχή της Κρήτης η Τροχαία αφαίρεσε 3.123 διπλώματα οδήγησης το τελευταίο 10μηνο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Η ταυτότητα, η συνέχεια και βαθμολογία της 11ης αγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή κομβική για την Ελλάδα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα – Στο νοσοκομείο ο οδηγός μηχανής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Στη σκιά του τραυματισμού Έβανς ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αρμάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φραπές» και «Χασάπης» καταθέτουν στην Εξεταστική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →