Ηράκλειο: 11oC

Δέρμα: Το Νο1 συστατικό που καταπολεμά την ακμή

02.07.2024, 2:20

Ποια είναι τα τρόφιμα που το περιέχουν


Σε συστατικό- κλειδί αναδεικνύονται τα ωμέγα-3 λιπαρά όσον αφορά την πρόληψη της ακμής, καθώς η σημαντική ανεπάρκειά τους από τον οργανισμό θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτή την πάθηση του δέρματος, που επηρεάζει σχεδόν 23 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συμπόσιου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) και προσφέρουν νέες πιθανές προσεγγίσεις και καθημερινές λύσεις για τη διαχείριση της ακμής.

Η ερευνητική ομάδα, με έδρα το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιών στο Μόναχο, μελέτησε 100 ασθενείς με ακμή και, αξιολογώντας τις διατροφικές παραμέτρους στο αίμα τους, διαπίστωσε ότι το 94% των ασθενών είχαν επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων κάτω από τα προβλεπόμενα όρια.

Επιπλέον, εστιάζοντας στο περιεχόμενο της διατροφής των ασθενών, συμπέραναν ότι όσοι ανέφεραν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, όπως ρεβίθια και φακές, καθώς και μηδενική κατανάλωση ηλιέλαιου, είχαν υψηλότερα επίπεδα του βασικού αυτού λιπαρού οξέος.

«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, την εμφάνιση και την πορεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των δερματολογικών ασθενειών όπως η ακμή», αναφέρει σχετικά η Δρ Anne Gϋrtler, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας.

Εξηγεί μάλιστα ότι μέσω της διατροφής θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα και πως η δυτική διατροφή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές για το δέρμα συνέπειες: «Εδώ και χρόνια, έχουν αποδειχθεί οι άμεσες επιπτώσεις της στα επίπεδα IGF-1. Ωστόσο, τα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που συνοδεύουν τη διατροφή δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί επαρκώς. Από αυτή την άποψη, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνονται πιο ελπιδοφόρα λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους».

Τα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία και το αβοκάντο είναι ορισμένα από τα τρόφιμα πλούσια σε ω-3. Με τη συχνή κατανάλωσή τους, μειώνεται η φλεγμονή, διεγείροντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών Ε1 και Ε3, λευκοτριενίου Β5 και μειώνουν τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1), τη βασική ορμόνη που προκαλεί ακμή.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με επίπεδα ω-3 χαμηλότερα από 8% εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν τις αντίστοιχες ελλείψεις. Όταν οι ασθενείς υποδιαιρέθηκαν σε ομάδες με επίπεδα χαμηλότερα από 4%, τα επίπεδα της ορμόνης που προκαλεί την ακμή αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 2 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε θα πάνε στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Οικονομία

Τέλος στις φθηνές αγορές από Temu και Shein; Έρχονται δασμοί από το πρώτο ευρώ το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στη φυλακή 42χρονος για τον βιασμό της γυναίκας του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Διαρρήκτες εμβόλισαν αστυνομικούς στον Άγιο Δημήτριο: Κυνηγητό για τον εντοπισμό τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Οικονομία

Κλειστά ακίνητα: «Πράσινο φως» στις φοροαπαλλαγές αν νοικιαστούν έως το τέλος του 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Που θα κοπεί σήμερα Παρασκευή (14/11) το ρεύμα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Ισχυροί βοριάδες έως 7 μποφόρ σήμερα Παρασκευή (14/11) στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ηράκλειο

Τροχαίο τη νύχτα στο Ηράκλειο: Εγκλωβίστηκε οδηγός στα συντρίμμια Ι.Χ. στα Καστελλιανά

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →