Ηράκλειο: 30oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Δημόσιο: Το μισθολόγιο για απόφοιτους γυμνασίου και λυκείου

11.05.2024, 22:06

Πώς αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς πτυχίο;

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται βάσει της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν καθώς και βάσει του νέου ενιαίου μισθολογίου που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024 και κατατάσσει το προσωπικό του δημοσίου σε 13 ή 19 Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ).

Το ενιαίο μισθολόγιο στηρίζεται στα τυπικά χαρακτηριστικά του εργαζομένου και οι υπάλληλοι είναι χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους, δηλαδή:

  • Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
  • Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)
  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)

Τα Μισθολογικά Κλιμάκια ορίζονται σε 19 για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ και σε 13 για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ.

Σύμφωνα με το proson.gr, οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι εισέρχονται στην υπηρεσία που προσελήφθησαν με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας στην οποία ανήκει η θέση εργασίας τους. Οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ εξελίσσονται σε αυτά με εισαγωγικό το [ΜΚ 1] και καταληκτικό το [ΜΚ 19], ενώ των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ με εισαγωγικό το [ΜΚ 1] και καταληκτικό το [ΜΚ 13].

Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται υπηρεσία και συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ απαιτείται υπηρεσία 2 ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ απαιτείται υπηρεσία 3 ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.

Ο μισθός με απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου

Οι δημόσιοι υπάλληλοι των κλάδων ΔΕ και ΥΕ αμείβονται βάσει του νέου μισθολογίου που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024 σε όλο το δημόσιο και έχει ως εξής:

Παράλληλα, ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώνεται βάσει της οικογενειακής κατάστασης των υπαλλήλων και τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Συγκεκριμένα, για κάθε υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η παροχή ορίζεται σε :

  • 70 ευρώ για ένα τέκνο,
  • 120 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα,
  • 170 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα,
  • 220 ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα

Να σημειωθεί ότι ο παραπάνω πίνακας αφορά τον μικτό μισθό που αναλογεί σε κάθε δημόσιο υπάλληλο. Ο πραγματικός μισθός που φτάνει στην «τσέπη» κάθε εργαζόμενου είναι αισθητά μικρότερος, αφού ισχύουν όλες οι νόμιμες κρατήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου λαμβάνουν 12 μισθούς το χρόνο αντί για 14 που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Στα χέρια της αστυνομίας 44χρονος που χτύπησε τις κόρες και τη σύζυγο του

Αυτοκίνητο παρέσυρε και εγκατέλειψε 8χρονο σε χωριό του Ηρακλείου

Ηράκλειο: Επείγουσα επιστροφή πλοίου στο λιμάνι λόγω ασθένειας 9χρονου επιβάτη

Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο – Τραυματισμένος ο 25χρονος νοσηλεύεται

Αποκλειστικό: Ο Σάκης Τανιμανίδης στα Ανώγεια – Χορεύει κρητικά και εντυπωσιάζει (Φωτό και Βίντεο)


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα