Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά για ΝΔ, πτώση ΣΥΡΙΖΑ και …κολλημένο το ΠΑΣΟΚ

26.10.2023, 8:00

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 12,9%

Παραμένει… απελπιστικά μόνη στην κορυφή η ΝΔ, η οποία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Star. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη πέφτει στο 12,9%, αλλά, παρά τη θεαματική πτώση του, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο 11,9%.

Στην έρευνα της GPO, που παρουσιάστηκε χθες (Τετάρτη 25.10.2023) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα, από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Αντώνη Παπαργύρη, αποτυπώνονται και οι διαθέσεις του κόσμου (τόσο το γενικό κοινό όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) ως προς τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και οι κινήσεις των διαφωνούντων.

GPO: Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 12,9%, μόλις στη μία μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που ωστόσο παραμένει στο 11,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 5,4%, η Νίκη με 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,3%.

GPO: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, έναντι 13,8% που απαντούν το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 12,1% για τον Στέφανο Κασσελάκη.

GPO: Φίλης, Σκουρλέτης, Τζουμάκας δεν συμβάλλουν στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ λέει το 76,2%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα της GPO ως προς την κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 76,2% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι η στάση των κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλλει στην ενότητα του κόμματος.

Επίσης το 77,7% της ίδιας δεξαμενής θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Αντιθέτως, στο γενικό κοινό, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει διείσδυση, καθώς οι 7 στους 10 (70,6%) θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 22,6% που θεωρεί ότι κινείται σωστά.

Ακόμη, το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

GPO: Κεντροδεξιός ο Κασσελάκης λέει το 17%, μόλις 6,1% τον θεωρεί Αριστερό

Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στ. Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός, το 14,3% δεξιός, ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

GPO: Ανησυχούν 9 στους 10 για τη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά.

Φυσικά, η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το 55,5% των ερωτηθέντων.

Πηγή: iefimerida.gr