Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Έχεις ελληνικό γράμμα…από το 1861 – Παγκόσμια ημέρα ταχυδρομείου

09.10.2023, 7:30

Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, με την κεφαλή του Ερμή, κυκλοφορεί το 1861

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου.

Η ελληνική Ιστορία του Ταχυδρομείου μας γυρνάει αιώνες πίσω με τους πρώτους αγγελιοφόρους να μεταφέρουν προφορικά τα μηνύματα και στη συνέχεια να παραδίδουν και υλικά αντικείμενα όπως πέτρες και φύλλα επάνω στα οποία ήταν γραμμένα τα μηνύματα.

Τα πρώτα ταχυδρομικά ίχνη εντοπίζονται στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Ασσυρία και τη Βαβυλωνία όπου οι ταχυδρομικές υπηρεσίες καλύπτουν μόνο κρατικές ανάγκες. Είναι γεγονός πως η πρώτη οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία συγκροτείται από τον Πέρση Βασιλιά τον Κύρο το 500 π.χ.

Στην Επανάσταση του 1821, οι ανάγκες του πολέμου καθιστούσαν επιτακτική ανάγκη την επικοινωνία και κατ’ επέκταση την οργάνωση μιας ταχυδρομικής υπηρεσίας. Η πρώτη ενέργεια για την οργάνωση των επικοινωνιών έγινε από τον Δημήτριο Υψηλάντη τον Ιούλιο του 1821. Ωστόσο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν αυτός που αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα και εισηγήθηκε την δημιουργία τακτικών Ταχυδρομείων.

Όμως, μια πιο σύγχρονη Ταχυδρομική Υπηρεσία φαίνεται να υλοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1828 με ψήφισμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Για τις θαλάσσιες ταχυδρομικές συγκοινωνίες υπήρχαν δύο δρομολόγια: το πρώτο, Πόρος-Ναύπλιο-Σύρος, με τα ταχύπλοα «Λυκούργος» και «Θρασύβουλος» και το δεύτερο, Αίγινα-Πόρος, με το ατμόπλευστο τροχοφόρο «Ερμής», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Μαξιμιλιανός». Μάλιστα, για να τιμήσουν τη Ιστορική συμβολή του, τα ΕΛ.ΤΑ. απεικόνισαν σε γραμματόσημο της σειράς EUROPA. το «Μαξιμιλιανός»

Και φτάνουμε στο σήμερα…με τα ΕΛ.ΤΑ. να λειτουργούν με 715 ταχυδρομικά καταστήματα και 720 ταχυδρομικά πρακτορεία.