Ηράκλειο: 33oC

Εύκολα ντόνατς στο φούρνο

19.07.2024, 0:47

Δοκιμάστε τα!

Αφράτα και φουσκωτά γεμιστά ντόνατς στο φούρνο, χωρίς λάδια. Γεμιστά με ό,τι σου αρέσει, μερέντα, μαρμελάδα ή κρέμα. Φτιάξε τα οπωσδήποτε!

Υλικά

Για τα εύκολα ντόνατς στο φούρνο

  • 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 1 βανίλια
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για τη γέμιση

  • Μερέντα
  • Μαρμελάδα ή κρέμα βανίλια

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Λίγη άχνη ζάχαρη

Για τα ντόνατς στο φούρνο

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, τη μαγιά και με το σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλι.
  • Όταν αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη σε μπάλα, ζυμώνουμε με αλευρωμένο το χέρι μέχρι να καθαρίσει τελείως το μπολ.
  • Αν κολλάει πολύ στα χέρια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας.
  • Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη για 5′ τραβώντας την και ανοίγοντάς την.
  • Όσο πιο πολύ δουλέψουμε τη ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα γεμιστά ντόνατς στο φούρνο.
  • Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι εύπλαστη, απαλή και πολύ αφράτη.
  • Μαζεύουμε όλες τις ενώσεις της ζύμης από κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ.
  • Σκεπάζουμε πολύ καλά αεροστεγώς τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου γύρω στη 1 ώρα και 15′ με 1 ώρα και 30΄.
  • Αδειάζουμε την αφράτη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε καλά να ξεφουσκώσει.
  • Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι. Αν λίγο κολλάει στο χέρι, λαδώνουμε ελαφρά τα δάχτυλα.
  • Πλάθουμε σε χοντρό μακρύ ρόλο ζύμης.
  • Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη.
  • Πιέζουμε ελαφρά κάθε κομμάτι ζύμης στην παλάμη μας να γίνει πλακέ.
  • Γεμίζουμε με 1 κ.γλ. ό,τι γέμιση μας αρέσει, κομμάτια σοκολάτας, σφιχτή μαρμελάδα ή μερέντα και κλείνουμε τη γέμιση σε σφαιρικό σχήμα.
  • Μαζεύουμε και τσιμπάμε τις ενώσεις να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη.
  • Με τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, ακουμπάμε τα ντόνατς σε λαδόκολλα ψησίματος πάνω στη λαμαρίνα.
  • Ακουμπάμε τα ντόνατς αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  • Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους να πλατύνουν.
  • Σκεπάζουμε τα ντόνατς και τα αφήνουμε να σταθούν για 20΄ σε ζεστό σημείο να ξεκουραστούν.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 20΄, να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Μόλις τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.
  • Τα αφήνουμε λίγο να γίνουν χλιαρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε τα ντόνατς σκέτα, αφράτα και φουσκωτά.
  • Σαν γλυκά αφράτα ψωμάκια.
  • Αφού ψηθούν και κρυώσουν κάνουμε τρύπα με σουβλί στο πλάι και γεμίζουμε μπόλικη κρέμα βανίλιας για γεμιστά ντόνατς.

Μυστικά

  • Διατηρήστε τα ντόνατς φούρνου κλεισμένα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.
  • Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα ζυγίζουμε τη ζύμη και διαιρούμε δια 12 ζυγίζοντας τα κομμάτια.
  • Γεμίστε τα ντόνατς φούρνου με κρέμα βανίλια.
  • Μπορείτε να καταψύξετε τα ντόνατς φούρνου αφού ψηθούν και πριν τα αλείψετε με βούτυρο και άχνη.
  • Τα ξεπαγώνετε στην συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.
  • Ιδανικά για πρωινό καφέ, για το σχολείο και το γραφείο.
  • Μπορείτε να βάλετε πάνω σε λαδόκολλα κουταλιές μερέντα για 10΄ στην κατάψυξη ώστε να παγώσει καλά και μπορείτε εύκολα να γεμίσετε τα ντόνατς.
  • Διαλέξτε μια σφιχτή μαρμελάδα για να γεμίσετε τα ντόνατς για να μην σας δυσκολέψει στο τύλιγμα της γέμισης μέσα στη ζύμη ντόνατς.
  • Να προσέξετε το κλείσιμο της ζύμης ώστε να σφραγίσουν καλά τη γέμιση μέσα και να μην αδειάσουν στο ψήσιμο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: