Ηράκλειο: 21oC

Εύκολη συνταγή: Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας

24.03.2024, 16:47

Έτοιμη σε λιγότερο από 2 ώρες 

Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.

Η συνταγή είναι από τη Σιμόνη Καφίρη

Έτοιμη σε 1:20′

Υλικά

  • 375 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο
  • ½ φλιτζάνι μπράντι
  • ½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 240 ml γάλα

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια
  • 250 ml νερό
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.
  2. Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.
  3. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.
  4. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
  6. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.
  7. Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.
  8. Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.

Διαβάστε επίσης:

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

Συνταγή για λαχταριστό νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο

πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Πλημμύρες στο Μεξικό: Δεκάδες αγνοούμενοι και τουλάχιστον 27 νεκροί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Viral

Το πιο «όμορφο κορίτσι στον κόσμο» μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε – Δείτε πως είναι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Αναβαθμίζονται οι υποδομές πληροφορικής στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Οι διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επίθεσεις drone σε καταφύγιο προσφύγων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στον δρόμο προς Χάρακα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κόσμος

Ιαπωνία: Αρκούδα ξερίζωσε το κεφάλι άνδρα που μάζευε μανιτάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κόσμος

Ερντογάν: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα, μετά εσείς»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →