Ηράκλειο: 30oC

Εύκολο προφιτερόλ με σαβαγιάρ από τον Άκη Πετρετζίκη!

07.01.2024, 6:38

Απίθανο γλυκό με λίγα υλικά 

Αν αγαπάτε το προφιτερόλ τότε ετοιμαστείτε να λατρέψετε αυτήν την εύκολη εκδοχή με σαβαγιάρ και 2 διαφορετικές κρέμες. Το απόλυτο γλυκό για όλους!

Θα χρειαστείτε:

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 50 γρ. νερό
  • 20 γρ. κονιάκ
  • Για την κρέμα πατισερί
  • 750 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά, μεσαία

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 30 γρ. κονιάκ

Για την κρέμα βανίλιας

  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 βανιλίνη
  • Για τη σύνθεση
  • 10 σαβαγιάρ

Για το σερβίρισμα

  • σαντιγί
  • κουβερτούρα γάλακτος, τριμμένη

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζαχαρούχο γάλα, το νερό και το κονιάκ, και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Για την κρέμα πατισερί

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τα αυγά.
  • Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή κρέμα πατισερί.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η σοκολάτα.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.

Για την κρέμα βανίλιας

  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το βούτυρο και προσθέτουμε την άλλη μισή κρέμα πατισερί.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε τα 2 μπολ με τις κρέμες από το ψυγείο και ανακατεύουμε ξεχωριστά το κάθε μείγμα.
  • Βουτάμε ολόκληρα τα σαβαγιάρ ένα ένα στο μπολ με το σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κάθε σαβαγιάρ σε 4 μέρη και αν χρειαστεί τα βουτάμε ξανά στο σιρόπι για να μαλακώσουν και εσωτερικά.
  • Βάζουμε με ένα κουτάλι σε αμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 ποτήρια.
  • Σερβένα χαμηλό ποτήρι εναλλάξ 1 στρώση από την κρέμα σοκολάτας, 1 στρώση σαβαγιάρ και 1 στρώση από την κρέμα βανίλιας μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
  • Επαναλίρουμε με σαντιγί και τριμμένη κουβερτούρα.