Ηράκλειο: 23oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Έξι πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν χτυπηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι

21.02.2024, 12:24

Παναυτεργατική απαίτηση να υπογραφεί τώρα Ειδική Σύμβαση για το δικαίωμα επαναπατρισμού

Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στέλνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με θέμα τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί έξι ελληνικών συμφερόντων εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έως τώρα έχουν δεχθεί επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα 34 πλοία μεταξύ των οποίων τα 6 είναι ελληνικών συμφερόντων, 5 με ξένες σημαίες και ένα ελληνικής σημαίας.

Τα 2 από τα 6 πλοία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν αναξιόπλοα.

«Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τον κίνδυνο εάν δεν σταματήσουν οι εφοπλιστές να στέλνουν τα πληρώματα τους στο στόμα του λύκου να θρηνήσουμε θύματα. Η επικινδυνότητα της περιοχής είναι αυτονόητη και δεδομένη και ουδείς δικαιούται, είτε να την αμφισβητεί, είτε να την υποβαθμίζει» επσημαίνεται στην επιστολή:

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι για τα ελληνόκτητα πλοία σημαιών ευκολίας όπως και για όλα τα πλοία που ανήκουν σε ευκαιριακά νηολόγια, η ITF έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με την οποία διασφαλίζει την παλινόστηση (με έξοδα των εταιριών) όσων Ναυτεργατών δεν θέλουν να ακολουθήσουν τα πλοία στην επικίνδυνη ζώνη η οποία είναι χαρτογραφημένη.

Το ίδιο έχουν κάνει διάφορες εθνικές ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντίθετα τα πληρώματα των πλοίων ελληνικής σημαίας έως τώρα δεν έχουν καμία αντίστοιχη προστασία» και προσθέτουν:

«Η ΠΕΝΕΝ επανειλημμένα έχει ζητήσει την άμεση υπογραφή μεταξύ ΠΝΟ και Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ανάλογης Σύμβασης και την επικύρωση της από τον Υπουργό Ε.Ν.

Παράλληλα ως ΠΕΝΕΝ έχουμε απευθύνει δημόσια την απαίτηση προς την ΕΕΕ και την κυβέρνηση να σταματήσουν τα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία τα επικίνδυνα δρομολόγια για όσο διάστημα η θαλάσσια περιοχή είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Θεωρούμε το ίδιο επικίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί στην πολεμική αναμέτρηση στην Μέση Ανατολή στέλνοντας την πολεμική φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Η ανάμειξη και η συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ για τα εφοπλιστικά συμφέροντα εκθέτει σε μεγαλύτερους ακόμη κινδύνους τα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων».

Η ΠΕΝΕΝ παραθέτει τα ονόματα των πλοίων:

-Το «ZOGRAFIA» της Ναυτιλιακής εταιρίας «Vulcanus Technical Maritime Enterprises»
-Το «STAR NASIA» της Ναυτιλιακής εταιρίας της «Star Bulk Carriers»
-Το «STAR IRIS» της Ναυτιλιακής εταιρίας της «Star Bulk Carriers»
-Το «SEA CHAMPION» της Ναυτιλιακής εταιρίας «Mega Shipping»
-Το «LYCAVITOS» της Ναυτιλιακής εταιρίας « Helikon Shipping Enterprise»
-Το «IKARIA ISLAND» της Ναυτιλιακής εταιρίας «Trian Maritime»