Ηράκλειο: 32oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ένα ναρκωτικό που είναι 100 φορές πιο θανατηφόρο από την ηρωίνη έκανε την εμφάνισή του στην Αυστραλία

11.07.2024, 2:06
Ένα νέο «ναρκωτικό» βρέθηκε στην Αυστραλία, με τις αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό 

Το κέντρο απεξάρτησης Harm Reduction Victoria αποκάλυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός Αυστραλών που πρόσφατα αγόρασαν και κατανάλωσαν αυτό που πίστευαν ότι ήταν κοκαΐνη υπέστησαν “σοβαρές” παρενέργειες λόγω της παρουσίας της συνθετικής χημικής ένωσης, που ονομάζεται: «πρωτο-νιταζένιο».

Μερικά από των συμπτωμάτων που υπέστησαν ήταν η απώλεια συνείδησης, η αναπνευστική καταστολή και ή έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Παραλλαγές του νιταζένιου , οι οποίες είναι εφάμιλλες του οπιοειδούς, κυκλοφορούν στην Αυστραλία τον τελευταίο περίπου χρόνο, αλλά σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

«Το συγκεκριμένο ναρκωτικό έχει εμφανιστεί σε ορισμένες προμήθειες κοκαΐνης στην Αυστραλία τον τελευταίο καιρό, γεγονός που αποτελεί μια ανησυχητική τάση», δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικής κατά των ναρκωτικών, Nick Kent.

Πρόκειται για το τελευταίο σε μια σειρά περιστατικών που αφορούν υπερβολικές δόσεις μεταξύ ατόμων που κατανάλωσαν εν αγνοία τους οπιοειδή.

Στις διωκτικές αρχές σήμανε συναγερμός στις 25 Ιουνίου, όταν τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων -ενός 17χρονου αγοριού, δύο ανδρών ηλικίας 30 ετών και μιας 42χρονης γυναίκας- ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα σπίτι στο προάστιο Broadmeadows της Μελβούρνης μετά από υποψίες για υπερβολική δόση.

Μια προκαταρκτική τοξικολογική έκθεση διαπίστωσε ότι και οι τέσσερις είχαν στον οργανισμό τους ένα συνθετικό οπιοειδές, και ενώ οι ερευνητές δεν αποκαλύπτουν ποια ήταν η ουσία, επιβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο για φαιντανύλη. Και οι τέσσερις βρέθηκαν νεκροί στο ίδιο δωμάτιο του σπιτιού του Broadmeadows, όπου ανακαλύφθηκαν επίσης σύνεργα χρήσης ναρκωτικών.

Λίγο νωρίτερα, στα τέλη Μαρτίου, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες απεξάρτησης στο δυτικό Σίδνεϊ βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό σενάριο: Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου έπρεπε να αντιμετωπίσουν περίπου 20 περιστατικά υπερβολικής δόσης.

Οι γιατροί περιέγραψαν τους ασθενείς ως “έμπειρους χρήστες ηρωίνης”, οι οποίοι πίστευαν ότι τα ναρκωτικά που είχαν καταπιεί ήταν εμπλουτισμένα με φαιντανύλη. Η συρροή υπερβολικών δόσεων στο δυτικό Σίδνεϊ ανησύχησε τόσο πολύ τις αρχές, ώστε εκδόθηκε επείγουσα προειδοποίηση, με την οποία ενθαρρύνονται όσοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών να έχουν μαζί τους μια δόση ναλοξόνης. Η ναλοξόνη είναι ένα φάρμακο που μπορεί να αναστρέψει γρήγορα μια υπερβολική δόση οπιοειδών, αποτρέποντας δυνητικά το θάνατο.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα