Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

15.06.2024, 7:36

Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Προφήτης Αμώς. Οι Άγιοι Αχαϊκός και Στεφανάς οι Απόστολοι. Ο Όσιος Ιερώνυμος. Ο Άγιος Αυγουστίνος ο Επίσκοπος Ιππώνος. Ο Όσιος Ορτίσιος. Ο Άγιος Ιωνάς της Ιερά Μονής Πεσόνσα.

Σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτου Αμώς και του Όσιου Ιερωνύμου. Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Προφήτης Αμώς. Οι Άγιοι Αχαϊκός και Στεφανάς οι Απόστολοι. Ο Όσιος Ιερώνυμος. Ο Άγιος Αυγουστίνος ο Επίσκοπος Ιππώνος. Ο Όσιος Ορτίσιος. Ο Άγιος Ιωνάς της Ιερά Μονής Πεσόνσα.

Ο Προφήτης Αμώς καταγόταν από την πόλη Θεκουέ της Ιουδαίας, η οποία βρισκόταν νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ, και άκμασε στην ιερή πόλη Βαιθήλ, κοντά στη Σαμάρεια, κατά τους χρόνους του βασιλέως του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β’ (784 – 746 π.Χ.).

Ήταν βοσκός και καλλιεργητής συκομορέων και από την εργασία αυτή κλήθηκε απ’ ευθείας υπό του Θεού στο προφητικό αξίωμα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης:

«Οὐκ ἤμην προφήτης ἐγὼ οὐδὲ υἱὸς προφήτου, ἀλλ’ ἢ αἰπόλος ἤμην καὶ κνίζων συκάμινα· καὶ ἀνέλαβέ με Κύριος ἐκ τῶν προβάτων καὶ εἶπε Κύριος πρός με· βάδιζε προφήτευσον ἐπὶ τὸν λαόν μου Ἰσραήλ».

Αναδείχθηκε έτσι ένας από τους σπουδαιότερους ελάσσονες Προφήτες.

Στηλίτευσε την ηθική και θρησκευτική κατάπτωση του Ισραήλ, καλούσε το λαό σε μετάνοια και προφήτευσε την επικείμενη κρίση και αιχμαλωσία του. Αν και στερούνταν μόρφωσης, διακρινόταν για την πρωτοτυπία, τη φυσικότητα, τη δύναμη και ευρυθμία του λόγου, το πλήθος των εικόνων και το ποιητικό κάλλος του έργου του.

Ένεκα του σφοδρού ελέγχου και των ζοφερών λόγων του περί της τύχης του Ισραήλ, εξήγειρε εναντίον του την ιερατική τάξη, ώστε ο αρχιερέας της Βαιθήλ Αμασίας ζήτησε από το βασιλέα Ιεροβοάμ την αποπομπή του Αμώς στο βασίλειο του Ιούδα διαβάλλοντάς τον ως δημεγέρτη και ταραχοποιό.

Σε απάντηση της πράξης αυτής, ο Αμώς προανήγγειλε τον όλεθρο της οικογένειας του Αμασίου. Τότε, λέγεται σύμφωνα με μεταγενέστερη παραδόση, ότι ο εξαγριωθείς υιός του Αμασίου Οζίας χτύπησε με ρόπαλο τον Προφήτη Αμώς και τον άφησε ημιθανή και όταν τον μετέφεραν στη γενέτειρα του Θεκουέ, μετά από δυο ημέρες πέθανε.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο προφήτης Αμώς ήταν πατέρας του προφήτη Ησαΐα (γιορτή 9 Μαΐου).

Γνωρίζετε ποιες Ευαγγελικές φράσεις έχουν περάσει στον καθημερινό μας λόγο;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αυγουστίνος, Αυγουστίνα.
  • Αύγουστος, Αυγουστής, Αυγούστα, Αυγουστία.
  • Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Ιερωνύμη.
  • Λιβύη, Λίβιος, Λίβας.
  • Μόνικα, Μόνα.
  • Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία.

15 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτου Αμώς και του Όσιου Ιερωνύμου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τα μαρτύρια, τα θαύματα, τα Ιερά Λείψανα και το Απολυτίκιο του Προφήτου Αμώς

Aπολυτίκιο Προφήτου Αμώς
Ήχος β’.

Τοῦ Προφήτου σου Ἀμὼς τὴν μνήμην, Κύριε ἑορτάζοντες, δι᾽ αὐτοῦ σὲ δυσωποῦμεν, Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο του Σαββάτου 15 Ιουνίου 2024, κατά την γιορτή του Οσίου Ιερωνύμου και του Προφήτη Αμώς, με τον Ιησού που είναι ο δρόμος προς τον Πατέρα και την υπόσχεση της αποστολής του Πνεύματος

Πηγή: ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Διαβάστε επίσης

«Πλανόδια» κακοποίηση ζώων σε συνθήκες καύσωνα

Συγκινητικό! Ηρακλειώτες μαθητές… επέστρεψαν στα θρανία 29 χρόνια μετά – Το βίντεο αφιέρωμα

Ηράκλειο: Νυχτερινές εργασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: Μαθητές δημιούργησαν ταινίας μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα