Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΕΟΣ Λασιθίου: Ανάβαση – διαμαρτυρία στον Μικρό Αφέντη

24.02.2024, 18:31

Η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου διοργανώνει ανάβαση-διαμαρτυρία στην κορυφή Μικρός Αφέντης την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024. Σκοπός της ανάβασης είναι η διαμαρτυρία για τις κινήσεις που καταστρέφουν τα βουνά, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που προβλέπεται για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες, τους κατοίκους της περιοχής, καθώς κι άλλους ορειβατικούς συλλόγους στην Κρήτη να στηρίξουν την δράση του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Συλλόγου:

«ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ NATURA 2000 ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS !!!
ΑΝΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΙΚΡΟΣ ΑΦΕΝΤΗΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Σε συνέχεια της κατάθεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του φακέλου με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις ανεμογεννήτριες από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ στις κορυφές της Δίκτης Τούμπα Μουτσούνα (1.538 μ), Βιργιωμένο (1.414 μ), Μικρό Αφέντη (1.578μ) και Σαρακινό (1.586μ), ο ΕΟΣ Λασιθίου διοργανώνει ανάβαση-διαμαρτυρία στην κορυφή Μικρός Αφέντης την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024.

Η ανάβαση αυτή αποτελεί μέρος των συνολικών αντιδράσεών μας στις μεθοδευμένες κινήσεις που αποσκοπούν στην ολοκληρωτική καταστροφή των βουνών. Υπενθυμίζουμε ότι προβλέπεται η διάνοιξη δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων και ισοπέδωση των κορυφών αφού κάθε μια από τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες (το ύψος τους θα προσεγγίζει τα 200 μέτρα) θα στηθεί σε πλατεία εμβαδού 5 στρεμμάτων.

Οι συνέπειες των παραπάνω πολλαπλές. Και δυστυχώς το καλά οργανωμένο σχέδιο είναι ολοκληρωτικά καταστροφικό για το Οροπέδιο Λασιθίου αφού σε βάθος χρόνου προβλέπεται εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών περιμετρικά σε αυτό. Σε λίγα χρόνια και εφόσον υλοποιηθούν οι ορέξεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με τις ΒΑΠΕ, όπου κι αν σταθεί κάποιος, όπου κι αν κοιτάξει, σε κοντινή απόσταση θα βλέπει τις τεράστιες Α/Γ να φέρνουν την «πράσινη ανάπτυξη». Ή μήπως να φέρνουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή;
Μπορούμε να εφησυχαστούμε; Επιβάλλεται να αντιδράσουμε;

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που αντιδρούν στην καταπάτηση και καταστροφή περιοχών Natura όπως οι κορυφογραμμές της Δίκτης, να συμμετάσχουν σε αυτήν την εξόρμηση.

Καλούμε τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου αλλά και των χωριών που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού σε Δήμο Μινώα Πεδιάδος και Δήμο Βιάννου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για τον ΕΟΣ Λασιθίου να έχει την υποστήριξη όλων των Ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης, να βάλουν στο πρόγραμμά τους για την 03/03 την εξόρμηση στον Μικρό Αφέντη και να περπατήσουμε μαζί ως το εκκλησάκι της κορυφής.

Για τους πεζοπόρους που θα ξεκινήσουν από το Οροπέδιο Λασιθίου η εκκίνηση θα γίνει από το χωριό Πλάτη.
Ώρα εκκίνησης 08:30, ώρες πορείας ανάβασης 3, βαθμός δυσκολίας 2.

Για τους φίλους που θα ξεκινήσουν από τη δυτική πλευρά της κορυφής μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή κοντά από το χωριό Κασταμονίτσα του νομού Ηρακλείου.
Το Οροπέδιο Λασιθίου και η Οροσειρά της Δίκτης NATURA 2000 εκπέμπουν SOS !!!
Χρειάζονται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ !!!
Αντιδρούμε στην ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του μοναδικού σε ομορφιά τόπου και ενώνουμε τις φωνές μας την Κυριακή 03/03/2024.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6942460118 και 6972667591.
Το Δ.Σ. του ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *