Ηράκλειο: 23oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Επιστολική ψήφος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

16.05.2024, 8:42

Πώς ψηφίζετε μόλις παραλάβετε τους φακέλους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το μήνυμα που έχουν λάβει οι ψηφοφόροι στα κινητά τους και η παραλαβή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, εξήγησε στον Ant1 ότι στους ψηφοφόρους θα φτάσουν δύο φάκελοι. Ο ένας είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος που θα επιστραφεί και ο δεύτερος είναι ένας φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν. «Είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος», είπε.

Οι ψηφοφόροι θα συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση που αποστέλλεται μαζί με τους φακέλους για να πιστοποιήσουν πως είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν. Η εν λόγω δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω gov.gr, διαφορετικά η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.

Αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, ο ψηφοφόρος το τοποθετεί στον φάκελο ψηφοφορίας, τον οποίο τοποθετεί στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση. Ακολούθως καλείται η εταιρεία που παρέδωσε τον φάκελο για να τον παραλάβει.

Εντός επικράτειας, οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς ότι μπορούν να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή θα παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου. Εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.

Σύμφωναμε τον Νάσο Μπαλέρμπα συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και απ’ αυτούς, οι περίπου 50.200 είναι Έλληνες του εξωτερικού. «Οι ανάδοχοι, οι δύο εταιρείες δηλαδή που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον κάθε ψηφοφόρο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά που δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Εκεί έχει δηλωθεί μια διεύθυνση του κοινοτικού καταστήματος ή ενός καταστήματος», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Θοδωρής Ζαγοράκης στο Cretaone: Γιατί κατεβαίνω με το ΠΑΣΟΚ

Σάββας Βασιλειάδης: «Να στείλουμε καθαρό μήνυμα αμφισβήτησης στις ευρωεκλογές»

Μαρία Καναβάκη στο Cretaone.gr: «Μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους