Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Επτά πολύτιμες συμβουλές που αυξάνουν τη γονιμότητα

11.06.2024, 0:23

Για το ακανθώδες πρόβλημα της υπογονιμότητας, τα ζευγάρια πρέπει να εστιάζουν στο πώς θα εφαρμόσουν ωφέλιμες οδηγίες 

Στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να συλλάβει, συχνά προκύπτει το ερώτημα του αν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν κάποιες οδηγίες ή συμβουλές που θα εγγυώνται την πολύτιμη σύλληψη.

Εάν μάλιστα το ζευγάρι προσπαθεί για περισσότερο από ένα έτος να συλλάβει ανεπιτυχώς, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo, υπάρχουν ορισμένα ιατρικά ζητήματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει, και εφόσον αυτά διαγνωστούν καλό, είναι να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Ωστόσο, πέρα από τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη σύλληψη και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Πρόκειται για τον τρόπο ζωής και διατροφής που επίσης επηρεάζει τη γονιμότητα – τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική.

Επομένως σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo, οι γυναίκες που ανησυχούν για τη γονιμότητά τους θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους ούτως ώστε να τις καθοδηγήσει και αναφορικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής που ενδέχεται να δυσκολεύουν τη σύλληψη, ειδικά εάν οι προσπάθειες απόκτησης παιδιού του ζευγαριού έχουν διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο και έχουν αποτύχει.

Οι παράγοντες που απειλούν τη γυναικεία γονιμότητα

 • προβλήματα με την ωορρηξία
 • προβλήματα στις σάλπιγγες
 • πολύποδες και ινομυώματα
 • ενδομητρίωση
 • πρόωρη εμμηνόπαυση
 • γήρανση του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν δεν υποκρύπεται κάποιος παθολογικός παράγοντας που επηρεάζει την γυναικεία γονιμότητα, τότε υπάρχει ένα πλήθος αλλαγών του τρόπου ζωής που οι γυναίκες μπορούν να εφαρμόσουν με σκοπό να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί. Σε αυτές ανήκουν:

 1. Η διατήρηση υγιούς βάρους, για τη βελτίωση της ωορρηξίας
 2. Η πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων που εμποδίζουν τη σύλληψη
 3. Η εργασία σε κανονικό ωράριο και αύξηση του ύπνου σε περίπτωση νυχτερινής βάρδιας
 4. Η αποφυγή του καπνίσματος για την αποτροπή της γήρανσης των ωοθηκών
 5. Ο περιορισμός του αλκοόλ, λόγω επιβάρυνσης της δυνατότητας σύλληψης
 6. Η μετρημένη πρόσληψη της καφεΐνης (κατανάλωση λιγότερη των 200 χιλιοστόγραμμων τη ημέρα)
 7. Η γυμναστική σε ήπιους ρυθμούς και ενασχόληση με έντονη μορφή άσκησης για λιγότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα και περίπου μια ώρα τη μέρα.

Διαβάστε επίσης: