Ηράκλειο: 28oC

Έρευνα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περιορίσουμε το κοτόπουλο

08.06.2025, 22:11

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας να καταναλώνουμε υπερβολικά κοτόπουλο.

Το κοτόπουλο κατέχει εξέχουσα στην καθημερινή μας διατροφή – πλην των vegetarian και vegan –, αφού αποτελεί μία τροφή χορταστική, πλούσια σε πρωτεΐνη, ευέλικτη και νόστιμη.

Οι διατροφολόγοι μάλιστα συνήθως, για όλους τους παραπάνω λόγους συν του γεγονότος ότι αποτελεί ένα άπαχο είδος κρέατος, συμπεριλαμβάνουν το κοτόπουλο για πάνω από δύο φορές την εβδομάδα σε ένα εβδομαδιαίο μενού κάποιου ο οποίος θέλει να χάσει βάρος. Και όμως, μία νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients και προειδοποιεί ότι η κατανάλωση περισσότερων από 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα (περίπου τέσσερις μερίδες) σχετίζεται με αύξηση κατά 27% του κινδύνου θανάτου από καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 5.000 ενήλικες για 19 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κοτόπουλου είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από αυτούς τους καρκίνους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα, μπορεί να δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες  που προκαλούν βλάβες στο DNA.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι πρακτικές εκτροφής, όπως η χρήση ζωοτροφών με φυτοφάρμακα ή ορμόνες, ενδέχεται να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο.

Δεν συστήνεται βέβαια αποχή από το κοτόπουλο, αλλά και εδώ ισχύει το «μέτρον άριστον». Παρόλο που θεωρείται γενικά πιο υγιεινή επιλογή από το κόκκινο κρέας, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μετριοπάθειας και της ποικιλίας στη διατροφή.

Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν περιορισμό της κατανάλωσης κοτόπουλου σε λιγότερο από 300 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά και εναλλαγή πρωτεϊνών με ψάρια, όσπρια και φυτικές πηγές.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να προτιμούμε λύσεις όπως ο ατμός ή ο βρασμός.

Και βέβαια, το βιολογικό κοτόπουλο ή ελευθέρας βοσκής είναι πάντα μία καλύτερη επιλογή.

Πηγή: cookout.skai.gr

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Σε εκκρεμότητα ενώπιον του ΕΟΚΑΝ η υπόθεση Κουμεντάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στο Ζεφύρι: Οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε και εγκατέλειψε μοτοσικλετιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δύο κρουαζιερόπλοια και πάνω από 3.000 επισκέπτες «δένουν» στη Σούδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Γάλλοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκε οδηγός ταξί και τους άρπαξε 800 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Τροχαίο με το «καλημέρα» στην Κρήτη: Στο νοσοκομείο μία γυναίκα μετά από σύγκρουση 3 οχημάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Διονύσιος – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Υγεία

Αλτσχάιμερ: Τροφή-κλειδί μειώνει τον κίνδυνο σχεδόν στο μισό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Οικονομία

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα των 100 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Βαγγέλης Στεφανάκης: Τι σκότωσε τον δολοφόνο της Φαίης – Πέθανε κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης αφού είχε πάρει χάπια

Διαβάστε περισσότερα