Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Έτσι έφτιαχναν παλιά τις σκούπες από βρουλιά! (βίντεο)

15.05.2024, 20:18

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο πρόεδρος και οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς μας ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή

Σε μια εποχή όπου η αυτονομία και η αυτάρκεια αποτελούσαν ακλόνητες αξίες, οι κάτοικοι των χωριών τα παλαιότερα χρόνια ανέπτυξαν δεξιότητες που τους επέτρεπαν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Πέρα από τα τρόφιμα, η κατασκευή εργαλείων καθημερινής χρήσης αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Λέξεις όπως «καλάθια», «κόφες», «πανέρια», «βολοσύρους», «σταμνιά», «πιθάρια», «σκαλίδες», «σκαπέτια», «θρινάκια», «αλέτρια» και άλλες, μαρτυρούν την πλούσια παράδοση αυτοκατασκευής που άνθιζε στα χωριά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο πρόεδρος και οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς μας ταξιδεύουν σε μια εποχή όπου η τέχνη της αυτονομίας βασιλεύει. Μας ξεναγούν στην κατασκευή ενός από τα πιο βασικά εργαλεία καθημερινής χρήσης: τη σκούπα από βρουλιά.

Με δεξιοτεχνία και γνώση, οι γυναίκες του συλλόγου αναδεικνύουν την ευρηματικότητα και την επιμονή που χαρακτηρίζει την κρητική παράδοση. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί ύμνο στην αυτονομία και την αυτάρκεια, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της χειροτεχνίας και της γνήσιας τέχνης.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κριτσάς 

Ηράκλειο: Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών το Εργατικό Κέντρο 

Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για την Υγεία και τα νοσοκομεία