Ηράκλειο: 16oC

Φακές με καυκαλήθρες και ρύζι

19.01.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή 

Οι φακές αλλιώς, με καυκαλήθρες, ρύζι και βελούδινο αυγολέμονο!

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 500 γρ. φακές
  • 50 γρ. ρύζι parboiled (για πιλάφι)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ή άνηθου
  • 1/3 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. σούπας κουρκουμάς
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 2 κρόκοι αυγών
  • ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τις φακές με καυκαλήθρες και ρύζι, αυγολέμονο, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη και άφθονο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  • Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το ρύζι, τον κουρκουμά και τις φακές για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να λαδωθούν καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 500 ml από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  • Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το μάραθο και τις καυκαλήθρες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και τους κρόκους με το σύρμα, μέχρι να ασπρίσουν.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας σταδιακά από το ζουμί της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
  • Αδειάζουμε στις φακές, σείουμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υγρά και αφήνουμε το φαγητό για 5 – 10 λεπτά να σταθεί, προτού σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →