Ηράκλειο: 25oC

Φακές με μανιτάρια

07.12.2024, 23:00

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Οι φακές με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Με μανιτάρια και μπόλικα μυρωδικά φτιάχνουμε μια χορταστική φακοσαλάτα γεμάτη φρεσκάδα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 400 γρ. φακές (κατά προτίμηση Φαρσάλων)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους κ.ά.), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μικρά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 50 ml μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 150 γρ. φέτα κατά προτίμηση μαλακή, χοντροθρυμματισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φακές με μανιτάρια, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  2. Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε τα 70 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  5. Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι, το τσίλι, τα ντοματίνια και αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά, να αναμειχθούν και να ζεσταθούν καλά όλα τα υλικά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα μανιταριών στο μπολ με τις φακές, ρίχνουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  8. Σκορπίζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα