Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Φακές σούπα με κοφτό μακαρονάκι και σαρδέλες στο τηγάνι

07.01.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Οι σαρδέλες είναι το κύριο πιάτο και οι φακές με το κοφτό μακαρονάκι ένα από τα πιο ιδιαίτερα συνοδευτικά τους. Αν και η συνταγή εδώ δεν περιλαμβάνει δάφνη στο μαγείρεμα της φακής, εμείς μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 φύλλα.

Υλικά

Μερίδες: για τουλάχιστον 6 μερίδες

  • 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
  • 200 γρ. αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τις φακές

  • 500 γρ. φακές ψιλές
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. πελτές ντομάτας
  • 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Φακές

  1. Για τις σαρδέλες στο τηγάνι και φακές σούπα με κοφτό μακαρονάκι, ξεκινάμε με τις φακές.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν καλά.
  3. Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τις φακές κατά 4-5 εκ. και αφήνουμε να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  5. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές και το ζυμαρικό και να χυλώσει η σούπα. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σαρδέλες

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις σαρδέλες.
  2. Βάζουμε να ζεσταθεί μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Αλατίζουμε τις σαρδέλες, τις αλευρώνουμε και τις τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
  4. Τις τηγανίζουμε σε δόσεις λίγων κομματιών, για 2-5 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά αλλά η σάρκα τους να μείνει ζουμερή.
  5. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τις σαρδέλες ζεστές και συνοδεύουμε με τις φακές.

Μυστικά

  • Προσοχή στο τηγάνισμα της σαρδέλας: ελέγχουμε κάθε δόση αν είναι έτοιμη μετά από 2 λεπτά τηγανίσματος (ανάλογα με το μέγεθός τους), ώστε να μην παρατηγανιστούν και στεγνώσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τι αποκάλυψε άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Σκαλάνι: Aυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Μπούκαραν μέσα, άρπαξαν ρολόγια 15.000 ευρώ και πήγαν να γίνουν…καπνός!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ευεξία και Μακροζωία» του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Πένθος στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Γιακουμάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Άννα Βίσση: Γιόρτασε τα γενέθλιά της επί σκηνής – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαία: Κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε Supermarkets

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες: Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κρήτη

Με τους στρατιωτικούς των Χανίων συναντήθηκε η Σέβη Βολουδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Λευτέρης Πανταζής

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →