Ηράκλειο: 23oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Φακόρυζο με χωριάτικα λουκάνικα

19.04.2024, 7:00

Το φακόρυζο θα είναι έτοιμο σε μία ώρα 

Όταν τα όσπρια συνδυάζονται με ρύζι η πρωτεΐνη που περιέχουν θεωρείται σχεδόν ισοδύναμη του κρέατος. Εδώ βέβαια έχουμε και λουκάνικα μαζί, σε μία συνταγή που εκτός από θρεπτική είναι και απίθανα νόστιμη.

Υλικά

  • 200 γρ. φακές ψιλές
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, για πιλάφι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε το φακόρυζο με χωριάτικα λουκάνικα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μαζί τις φακές με το ρύζι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 900 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
  • Μόλις το υγρό πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά με μισάνοιχτη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, παρά μόνο στο λίπος που θα βγάλουν.
  • Μοιράζουμε σε πιάτα το φακόρυζο και από πάνω βάζουμε τα λουκάνικα. Ραντίζουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: