Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Τα φαλάφελ εδώ τα κάνουμε λίγο διαφορετικά -εκτός από μπόλικα μυρωδικά βάζουμε και λιαστές ντομάτες στο μείγμα- και τα σερβίρουμε σε αραβικές πίτες με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σάλτσα ταχινιού.
Υλικά
Τεμάχια: 15-20
- 180 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ)
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι), καλά στραγγισμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος ταχινιού
- 200 γρ. ταχίνι
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 150 ml νερό
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 30 ml χυμός λεμονιού
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 4-5 αραβικές πίτες
- 1 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμο
Διαδικασία
Μελιτζανοσαλάτα
- Για να φτιάξουμε φαλάφελ με δυόσμο και λιαστές ντομάτες, συνοδεία σος ταχινιού και καπνιστής μελιτζανοσαλάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
- Bάζουμε τις μελιτζάνες, ολόκληρες, στη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να «ζαρώσει» πολύ η φλούδα τους.
- Ξεφουρνίζουμε και όπως είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους (τις κρατάμε προσεκτικά από το κοτσάνι).
- Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ, τις λιώνουμε λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Φαλάφελ
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές).
- Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
- Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σος ταχινιού
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
- Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τη μελιτζανοσαλάτα, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τον δυόσμο.
- Περιχύνουμε με όση σος ταχινιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά