Ηράκλειο: 32oC

Φανταστική μπουγάτσα σοκολάτας

19.08.2024, 0:41

Εύκολη, νόστιμη και αφράτη σοκολατένια συνταγή

Δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε μπουγάτσα με σοκολάτα. Με δύο φύλλα σφολιάτας και λίγα υλικά, φτιάξε αυτή την εύκολη, νόστιμη και αφράτη σοκολατένια συνταγή. Η μπουγάτσα σοκολάτας τρώγεται ζεστή όσο η κρέμα είναι υγρή και λαχταριστή.

Υλικά

Για τη μπουγάτσα με σοκολάτα

  • 2 φύλλα σφολιάτα
  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή πραλίνα σε κομματάκια

Για το ταψί

  • Λίγο βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • Λιωμένη σοκολάτα
  • Ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα

  • 750 γρ. γάλα (φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος)
  • 40 γρ. κακάο άγλυκο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 150 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σχισμένη βανίλια και το αλάτι, να ζεσταθούν, σε μέτρια φωτιά.
  • Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα χλιαρή.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τα προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας με σύρμα την κρέμα.
  • Τη βάζουμε σε μπολ.
  • Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Για το στήσιμο

  • Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο.
  • Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα το ένα φύλλο σφολιάτας.
  • Αν θέλουμε αντί για βούτυρο στο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Απλώνουμε την κρύα πλέον κρέμα σοκολάτας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά της σφολιάτας ένα κενό 2 εκατοστών.
  • Με τα δάχτυλα ή με πινέλο βρέχουμε το κενό περιμετρικά του φύλλου με νερό.
  • Μπήγουμε κομμάτια σοκολάτας γάλακτος μέσα στην κρέμα.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να ενωθούν το πάνω με το κάτω φύλλο και να κολλήσουν μεταξύ τους καλά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αφού πρώτα ραντίσουμε με λίγο νερό για να κολλήσει πάνω η άχνη.
  • Κάνουμε μερικά τσιμπήματα στην επιφάνεια, ώστε να αναπνέει και να φεύγει η υγρασία της γέμισης.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για να φουσκώσει γρήγορα η μπουγάτσα, να πάρει όγκο και να χωρίσει σε πολλές στρώσεις η σφολιάτα.
  • Έτσι θα γίνει πολύ τραγανή. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η επιφάνεια.
  • Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τη μπουγάτσα σοκολάτας, ραντίζουμε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

  • Η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.
  • Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της μπουγάτσας – σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα- ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
  • Ξέρεις πως να διατηρήσεις αφράτη την κρέμα σου, χωρίς να γίνει σαν πέτσα; Αφού τη φτιάξεις βάλτην σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.
  • Απολαύστε τη μπουγάτσα σοκολάτας όσο είναι ακόμα ζεστή και η σοκολατένια γέμιση της είναι υγρή.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: