Ηράκλειο: 26oC

Φασολάκια φουρνιστά με κασέρι και γραβιέρα

02.06.2025, 9:11

Δείτε τη συνταγή 

Κλασικό φαγητό τα φασολάκια, σε αυτή την εκδοχή τους όμως τα μαγειρεύουμε στον φούρνο και όχι στην κατσαρόλα, με ζαμπόν και τυριά και είναι πεντανόστιμα.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 300 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε φασολάκια με κασέρι και γραβιέρα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλατοπίπερο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε τον τοματοπελτέ και τα φασολάκια, ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
  • Ρίχνουμε τη ντομάτα και 500 ml νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  • Αδειάζουμε τα φασολάκια με τη σάλτσα τους σε βαθύ ταψί και τα ανακατεύουμε με το ζαμπόν, τον βασιλικό και τη μισή ποσότητα τυριών.
  • Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr