Ηράκλειο: 31oC

Φάβα από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι

16.03.2025, 14:29

Διαβάστε τη συνταγή

Μια πραγματικά απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή. Το άρωμα της ρίγανης κυριαρχεί και προσδίδει νοστιμιά και ιδιαίτερη γεύση στην ιδιαίτερη αυτή φάβα που ταιριάζει γάντι με το χταπόδι.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

  • 3 μεγάλα πλοκάμια χταποδιού (περίπου 600 γρ. συνολικά), καλά πλυμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού εκλεκτό ξίδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές και ψητό χταπόδι αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο.
  7. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  8. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες.
  9. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

«Φάβα»

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα.
  2. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  5. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  7. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε τη ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Η Τσεπνγκένο έχασε τον τίτλο της στο OCC λόγω ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Αυτές είναι οι 3 πιο θανατηφόρες τροφές στον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Αθλητικά

Παούλιους Μοτιεγιούνας: «Με τη συνεχή υποστήριξή τους, είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρουμε για άλλη μια φορά μια αξέχαστη εκδήλωση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Το «Πάμε!» του Τζόκοβιτς στον Αντετοκούνμπο (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ: Σφαίρα πέρασε ξυστά από εργαζόμενο καθαριότητας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Style

Αυτά τα 3 ζώδια μπορούν να «σκάσουν και γάιδαρο»!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

«Καλλιτεχνική κατάληψη» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Style

Έγκυος στο πρώτο της παιδί η Τόκιο του «La Casa De Papel»

Διαβάστε περισσότερα