Ηράκλειο: 21oC

Φάβα από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι

16.03.2025, 14:29

Διαβάστε τη συνταγή

Μια πραγματικά απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή. Το άρωμα της ρίγανης κυριαρχεί και προσδίδει νοστιμιά και ιδιαίτερη γεύση στην ιδιαίτερη αυτή φάβα που ταιριάζει γάντι με το χταπόδι.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

  • 3 μεγάλα πλοκάμια χταποδιού (περίπου 600 γρ. συνολικά), καλά πλυμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού εκλεκτό ξίδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές και ψητό χταπόδι αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο.
  7. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  8. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες.
  9. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

«Φάβα»

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα.
  2. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  5. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  7. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε τη ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο-σοκ με θανατηφόρο ξυλοδαρμό έξω από μαγαζί στο Ναύπλιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Πολιτική

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Οπλοκατοχή στην Κρήτη: «Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουμε την ανδρεία από τη βία και την παράδοση από την παρανομία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Τεχνολογία

Πώς θα καταλάβετε εάν σας έχουν χακάρει το κινητό;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Δημήτρης Βρύσαλης: « Οι αγρότοκτηνοτρόφοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους για αυτό στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Εντυπωσιακό θέαμα στην Αυστραλία: Καρχαρίες βγήκαν στα ρηχά σε δημοφιλή παραλία σέρφινγκ (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Περιστατικό βίας μέσα στον δρόμο: «Δεν έρχομαι μέσα στο αμάξι γιατί θα με χτυπήσεις και άλλο» φωνάζει η κοπέλα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Nέα ανείπωτη τραγωδία στην Ροδόπη: Επιτέθηκε στον ηλικιωμένο πατέρα του – Βρέθηκε νεκρός

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →