Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Φάβα από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι

16.03.2025, 14:29

Διαβάστε τη συνταγή

Μια πραγματικά απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή. Το άρωμα της ρίγανης κυριαρχεί και προσδίδει νοστιμιά και ιδιαίτερη γεύση στην ιδιαίτερη αυτή φάβα που ταιριάζει γάντι με το χταπόδι.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

  • 3 μεγάλα πλοκάμια χταποδιού (περίπου 600 γρ. συνολικά), καλά πλυμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού εκλεκτό ξίδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές και ψητό χταπόδι αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο.
  7. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  8. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες.
  9. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

«Φάβα»

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα.
  2. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  5. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  7. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε τη ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 49 λεπτά
Υγεία

5 μυστικά για να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Conference League: Επική ανατροπή της ΑΕΚ και πανηγυρική απευθείας πρόκριση στους «16»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Μηλόπιτα γεμιστή με φουντούκια και κράνμπερις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Euroleague: Εντυπωσιακός ο Παναθηναϊκός, 93-82 την Χάποελ Τελ Αβίβ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Σκάνδαλο ΟΠΕΠΕΚΕ: Στη φυλακή ο 47χρονος αγροτοσυνδικαλιστής και ο 42χρονος λογιστής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

Αγρότες: Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις και την εισφορά ΕΛΓΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θα αφήσω κανέναν να χαλάσει τη ζαχαρένια μου στην εγκυμοσύνη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Κλήρωση Τζόκερ 18/12/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 5.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθησαν δύο τράπερ για διακίνηση ναρκωτικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Οικονομία

Μεγάλη πληρωμή αύριο: Ποιοι πάνε ΑΤΜ σε λίγες ώρες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →