Ηράκλειο: 25oC

Συνταγή: Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

24.12.2024, 7:12

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό 

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως τη φτιάχνουν στην Πάρο, απαραιτήτως 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλα τα μυστικά για βελούδινη φάβα και σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια.

Υλικά

Για τη φάβα

  • 500 γρ. φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 1½ lt νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη προαιρετικά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 κ.σ. κάπαρη προαιρετικά

Για τη φάβα

  • Βάζουμε πρώτα τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό.
  • Αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει.
  • Τη στραγγίζουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
  • Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, για τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, με το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά και αφήνουμε για 6-7′ λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βράζει η φάβα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι.
  • Με μία κουτάλα αφαιρούμε τον σκούρο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της φάβας.
  • Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο).
  • Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει στην κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε σχεδόν μέχρι η φάβα να να λιώσει από το βράσιμο.
  • Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.
  • Πολτοποιούμε τη φάβα για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ.
  • Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα.

Για το σερβίρισμα

  • Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να παντρέψουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή σε καρέ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′ ανακατεύοντας τα τακτικά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αποβάλλοντας τα σάκχαρα τους.
  • Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ξύδι για λίγα λεπτά.
  • Τότε προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν κι άλλο τα κρεμμύδια.
  • Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είτε τα σερβίρουμε πάνω στη φάβα, είτε τα μπλέκουμε μαζί με τη φάβα τα «παντρεύουμε» στο τηγάνι. Δηλαδή στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε φάβα φρέσκια ή φάβα που έμεινε από το χθεσινό τραπέζι κι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι ελαφρά να ζεσταθεί η φάβα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

«Καμπανάκι» στην Κρήτη – 35 γύπες θύματα της ξηρασίας στο νησί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποχαιρετά τον Γιώργο Βλάσση – «Έφυγε» σε ηλικία 47 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Καίγεται διαμέρισμα στο Κερατσίνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Style

Αυτή είναι η λέξη που 9 στους 10 τη γράφουν λάθος – Γράφεται με -ι- και όχι -υ-

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κόσμος

Μινεσότα: Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 2 παιδιά ενώ προσεύχονταν και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης για μαζικά SMS που οδηγούσαν μετανάστες στην Κρήτη και στη Γαύδο – «Επιθετική κίνηση διακινητών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Τεχνολογία

9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το ChatGPT να κάνει

Διαβάστε περισσότερα