Ηράκλειο: 30oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Φορολογικές Δηλώσεις: Ξεκίνησαν οι αμφισβητήσεις επαγγελματιών για το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα

17.05.2024, 7:06

Τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής

Μόλις το 3,84% των φορολογούμενων έχει υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση από την ημέρα που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες τηρούν προς το παρόν στάσης αναμονής, με τους πρώτους ωστόσο να αμφισβητούν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Συγκεκριμένα, μόλις 253.759 δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων έχουν υποβληθεί τις πρώτες 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες 66 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 6,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή κάθε ημέρα ακόμα και τις αργίες πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 95.000 δηλώσεις. Προς το παρόν οι ημερήσιες υποβολές ανέρχονται σε 12.700.

Σημειώνεται ότι από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι μόλις 15.765 επαγγελματίες έχουν υποβάλλει τη δήλωση τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής οικονομίας και οικονομικών το 0,2% αυτών έχουν αμφισβητήσει τα τεκμήρια, ζητώντας επί της ουσίας να ελεγχθούν. Ουσιαστικά πρόκειται για 31 επαγγελματίες, αριθμός εξαιρετικά μικρός αλλά όπως αναφέρθηκε ανωτέρω ο αριθμός των επαγγελματιών που έχουν υποβάλλει δήλωση είναι πολύ μικρός. Στο τέλος των δηλώσεων θα γνωρίζουμε επ’ ακριβώς πόσοι εξ επαγγελματίες θα έχουν αμφισβητήσει τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος τους.

Από την εκκαθάριση των 253.759 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

  • Το 52,68% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 253.759 δηλώσεων οι 133.680 είναι μηδενικές.
  • Για το 23,96% των φορολογουμένων ή 60.800 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 324 ευρώ.
  • Το 23,36% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 59.278 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 54,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 913 ευρώ. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο 8 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Βέβαια, όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης αποπληρώνοντας τους φόρους τους σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επιστροφής φόρων φέτος θα είναι ταχύτερη με τους φορολογούμενους που δεν χρειάζεται να γίνει συμψηφισμός να βλέπουν άμεσα στους λογαριασμούς τους τα ποσά που θα τους πιστώνει το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα πιστώνονται άμεσα στον λογαριασμό των δικαιούχων:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα