Ηράκλειο: 22oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Φραγκίσκος Παρασύρης: Στη συμφωνία με την Αίγυπτο, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, παραπέμπει το Υπουργείο

29.04.2024, 14:06

Η απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

«Άμεσες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη», είχε ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναγνωρίζει τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Αίγυπτο, για την οποία αναφέρει ότι «μέσω συμφωνίας η οποία υπεγράφη στις 17.3.2024 στο Κάϊρο, με στόχο, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Η υπόψη Συμφωνία επιχειρεί να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου στο πεδίο της μετανάστευσης κατά τρόπο ολιστικό που να συμπεριλαμβάνει την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν την παράτυπη μετανάστευση και των δικτύων διακινητών, την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και την ενίσχυση των επιστροφών και της επανένταξης στη χώρα προέλευσης».

Στη συνέχεια ενημερώνει παρά τις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις αφίξεις πολιτών τρίτων χωρών/ανιθαγενών στα παράλια της νήσου Κρήτης, το Σύστημα Μετακίνησης, αλλά και το Σύστημα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεχίζουν και ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες αυτές.

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψή του στη Γαύδο, ο κ. Καιρίδης ενημερώνει ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης περιλαμβάνει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την ενδυνάμωση του Λιμενικού, τις γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την ενίσχυση, με μέσα, κάθε τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε ο διορισμός του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η επικείμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, εντός της άνοιξης, ώστε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορεί να ενισχύει και Δήμους που δεν φιλοξενούν δομές του Υπουργείου εντός των διοικητικών τους ορίων, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην ενίσχυση κάθε Δήμου που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση, όπως συνέβη πρόσφατα με τους Δήμους Γαύδου, Καντάνου – Σελίνου και Χανίων.

«Για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και διαμονής, λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι φιλοξενούμενοι να τελούν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να διατηρούν την οικογενειακή τους ενότητα, να έχουν πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και κάθε απαραίτητη θεραπευτική αγωγή ή ψυχοκοινωνική στήριξη, να τυγχάνουν, της κατάλληλης μεταχείρισης και να ενημερώνονται επαρκώς για τα δικαιώματα τους, να έχουν πρόσβαση σε καθοδήγηση και νομική συμβουλή και συνδρομή σχετικά με την κατάστασή τους, να διατηρούν επαφή με φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και παρέχουν νομική ή κοινωνική συνδρομή και να έχουν δικαίωμα επικοινωνίας με τους συγγενείς και τα οικεία τους πρόσωπα.

Επιπλέον, έχουν ακώλυτη και πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προστασίας που παρέχονται σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΥΠΥΤ, δια του Κλιμακίου Ιατρικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Προστασίας, που στελεχώνεται από προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ελεύθερη πρόσβαση σε νομική συνδρομή».

Για τις αυξημένες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι αποτελεί έναν βασικό συντελεστή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων, στο πλαίσιο αφενός των Εθνικών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας) και αφετέρου των Προγραμμάτων Ελλάδας της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων).

Σκοπός των σχετικών δράσεων είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού Σώματος, το οποίο επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα της φύλαξης των συνόρων.

Διαβάστε επίσης:

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κρήτη