Αναλυτικά η συνταγή
Κλασικό, διαχρονικό και αξεπέραστο. Κανένα γλύκισμα δεν είναι τόσο αγαπητό σε όλη την Ελλάδα όσο ένα φρεσκοψημένο γαλακτομπούρεκο, σιροπιαστό και αρωματικό!
40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 30 x 40 εκ.
1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (ή φύλλα Βηρυτού)
7 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο αγελαδινό γάλα, πλήρες
3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + 2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
4 αυγά
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι
1 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Γαλακτομπούρεκο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι μέχρι να αναμειχθούν.
Μόλις το βούτυρο στην κατσαρόλα λιώσει και το γάλα κάψει (αλλά πριν φουσκώσει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με κουτάλα παίρνουμε μία δόση και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετούμε ξανά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
Αν χρειάζεται, μισοσκεπάζουμε το ένα με το άλλο, ώστε να καλύψουμε και τα τοιχώματα και οι άκρες τους να εξέχουν λίγο από το σκεύος.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί (δεν χρειάζεται να έχει κρυώσει). Ισιώνουμε την επιφάνεια.
Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας λίγο την κρέμα γύρω γύρω.
Στρώνουμε πάνω στη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
Κόβουμε τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν καθόλου από το ταψί ή τις στριμώχνουμε για να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και χαράσσουμε βαθιά το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια – είναι κρύο και κόβεται εύκολα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό με το κρύο σιρόπι, αργά και παντού.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για την 32χρονη Στέλλα που «έσβησε» νωρίς
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Γυναικοκτονία στον Βόλο: 20 εκτρώσεις είχε κάνει η 36χρονη – «Ήθελε να την κρατήσει κοντά του με το ζόρι»
Άγριος καβγάς στην Νέα Αλικαρνασσό - Τον έστειλε στο νοσοκομείο για ένα κοίταγμα
Τραγωδία στην Καστοριά: Πήραν κρυφά το αυτοκίνητο τα δύο παιδιά - «Ήταν ζευγάρι ο Θέμης και η Αλεξάνδρα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Το τελευταίο αντίο στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου – Λύγησαν η μητέρα της και ο σύντροφος της Ντέμης Νικολαΐδης στην κηδεία
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Δύσκολες ώρες για τον «Παντελή» του «Σασμού» - Στο νοσοκομείο τις τελευταίες εβδομάδες ο γνωστός ηθοποιός