Ηράκλειο: 19oC

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα

28.11.2024, 18:17

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό αλλιώς…

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, το γαλακτομπούρεκο, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής, τη σοκολάτα.

Υλικά

Κομμάτια: 8

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα

  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 αυγά
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
  2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  3. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
  3. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
  4. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
  5. Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
  6. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  7. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
  8. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
  9. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  10. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου – O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κόσμος

Ληστεία στο Λούβρο: Κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση τους άφησαν πίσω οι δράστες – Η σύλληψη τους (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Όσα είπε η γιαγιά του βρέφους που κάηκε από λάδι – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ανατολική Φθιώτιδα για την εξαφάνιση 66χρονου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →