Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό αλλιώς…
Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, το γαλακτομπούρεκο, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής, τη σοκολάτα.
Υλικά
Κομμάτια: 8
- 5 φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 50 γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- 2 αυγά
- 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο
Διαδικασία
Σιρόπι
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.
- Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.
Κρέμα
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
- Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
- Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
- Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
- Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
- Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βροχή» οι κατασχέσεις για τους επιτήδειους που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Φωτιά σε χωριό του Ηρακλείου κινητοποίησε την πυροσβεστική
Πέτρος Φιλιππίδης: Στάχτη έγινε το σπίτι του ηθοποιού στην Πατησίων ενώ βρισκόταν μέσα
Τροχαίο στην Κνωσού: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής και βρέθηκε στο οδόστρωμα
Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο... «οξύθυμος» πρώην υπουργός
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα
4 νεκροί και 7 ασθενείς από σαρκοφάγα βακτήρια σε ακτές!