Ηράκλειο: 31oC

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα

28.11.2024, 18:17

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό αλλιώς…

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, το γαλακτομπούρεκο, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής, τη σοκολάτα.

Υλικά

Κομμάτια: 8

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα

  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 αυγά
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
  2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  3. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
  3. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
  4. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
  5. Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
  6. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  7. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
  8. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
  9. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  10. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Σοκ στον αέρα: Μεθυσμένος πιλότος προκάλεσε καθυστέρηση 18 ωρών σε πτήση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Υπόθεση βρέφους στο Κουκάκι: Όλα τα σενάρια ανοιχτά – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Δείτε ποιες 6 ρουτίνες ακολουθούν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ΤΩΡΑ στη Θεσσαλονίκη – Ήχησε το 112

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Παρατείνεται η ημερομηνία λήξης λογαριασμών νερού από τη ΔΕΥΑΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Πολιτική

Νίκη για την Ελλάδα και την Κύπρο: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Αρναούτογλου κατά της παράνομης Tουρκικής αλιείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Style

Ο Ίντρις Έλμπα απαντά στις φήμες για είσοδό του στην πολιτική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Η χώρα χρειάζεται εκλογές και πολιτική αλλαγή – Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον κύκλο της»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Σάλος στο Χολαργό: Βανδάλισαν εικόνα της Παναγίας σε σχολείο

Διαβάστε περισσότερα