Ηράκλειο: 28oC

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

27.05.2024, 2:20

Xωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς

Η παλιά, κλασική συνταγή του γαλακτομπούρεκου, χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, όπως την ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
  • 200-250 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο) ή αγελαδινό, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 800 ml (4 κούπες) φρέσκο γάλα πλήρες
  • 340 ml (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. (2/3 κούπας) σιμιγδάλι ψιλό
  • 25 γρ. (3 κουτ. σούπας) κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 270 γρ. (1 + 1/3 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. (3 κούπες) ζάχαρη
  • 400 ml (2 κούπες) νερό

Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, ξεκινάμε με το σιρόπι: βράζουμε τα δύο υλικά για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και με μια ίσια σπάτουλα τις σπρώχνουμε απαλά, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ή, αν θέλουμε, το σερβίρουμε χλιαρό.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

«Γεννά» ελπίδες το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Στρες: Ο μεγάλος «πυροδότης» του καρκίνου

Σε λειτουργία η πλατφόρμα που καταγράφει ελλείψεις φαρμάκων

πριν από 1 λεπτό
Style

Εύκολη συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Κίνα: Δοκίμασαν τις αντοχές της υψηλότερης γέφυρας του πλανήτη βάζοντας επάνω της 96 φορτηγά (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο αύριο (28/8) το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο Crown Iris – «Αστακός» το λιμάνι υπό τον φόβο επεισοδίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

Σοκ για την Κατερίνα Καραβάτου: «Πήραν το κεφάλι μου και το έβαλαν σε γυμνά σώματα γυναικών» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

Νομική διαμάχη Τσέλσι και Λίβερπουλ για τον Νγκουμόα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Viral

Εθνική Μπάσκετ: Τα παρασκήνια της επίσημης φωτογράφισής της (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Τεχνολογία

Οι κρυφές λειτουργίες που κρύβει το κλειδί του αυτοκινήτου σου – Οι περισσότεροι τις αγνοούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Μάικλ Κορς: Οι διακοπές του διάσημου σχεδιαστή μόδας στην «αγαπημένη» του Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα