Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Γαλατόπιτα γλυκιά με καρύδια

26.10.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτή η ασυνήθιστη γαλατόπιτα είναι ωραία ιδέα για γιορτινό ή καθημερινό γλυκό κέρασμα. Τα φύλλα της βάσης μπλέκονται με το μείγμα από καρύδια και κανελοζάχαρη και δίνουν απολαυστικά τραγανή υφή σε κάθε κομμάτι.

Υλικά

Μερίδες: (για ταψί 32 εκ.)

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό λευκό
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο, για ζύμες
  • 10 γρ. αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική+ 5 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 150 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τη γλυκιά γαλατόπιτα με καρύδια στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
  2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σκεπασμένη.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τα 250 γρ. ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τη μισή κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι τα υλικά να γίνουν μια δεμένη κρέμα.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει καλά, για 2 ώρες.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, κατά προτίμηση στον αέρα.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, την υπόλοιπη κανέλα και τις 5 κουτ. επιπλέον ζάχαρη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα τη μία μπάλα ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  5. Το στρώνουμε στο ταψί, με τις άκρες του να εξέχουν λίγο από τα τοιχώματα, και το λαδώνουμε καλά. Το πασπαλίζουμε με 1/4 του μείγματος καρυδιών.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης, τις οποίες ανοίγουμε σε φύλλα, τα λαδώνουμε και τα στρώνουμε στο ταψί, πασπαλίζοντας το καθένα με το μείγμα καρυδιών.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα στα φύλλα και ισιώνουμε καλά την επιφάνειά της με σπάτουλα.
  8. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στρίβουμε γύρω γύρω στο ταψί, φτιάχνοντας έναν λεπτό κόθρο και αφήνοντας την κρέμα στο κέντρο ανοιχτή.
  9. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ωραία και η κρέμα να σφίξει.
  10. Σερβίρουμε την γαλατόπιτα κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν της πίτσας, μόλις γίνει χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Δέκα «μυστικά» για τα πρώτα Χριστούγεννα με μωρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις – Δείτε τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Οικονομία

Αλλαγές στη χρήση της υπηρεσίας IRIS έρχονται από τις 15 Ιανουαρίου 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Τραμπ: Δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βενεζουέλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθη 41χρονος στον Νέο Κόσμο για ναρκωτικά και ληστείες στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Σεισμός ανοιχτά της Κάσου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →