Τα υλικά και η εκτέλεση
Γαρίδες στο φούρνο με βούτυρο γαρίδας, μια εντυπωσιακή πρόταση για να την σερβίρετε σε ένα γεύμα και να εντυπωσιάσετε.
Το βούτυρο γαρίδας είναι συνταγή με σπάνια νοστιμιά και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε οποιοδήποτε πιάτο θαλασσινών θέλετε.
Υλικά
Για τις γαρίδες στο φούρνο
- 16 γαρίδες με κέλυφος
- 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα
- 4 κ.σ. βούτυρο γαρίδας
- 2 φλ. βρασμένο ρύζι μπασμάτι
- 2 λάιμ για σερβίρισμα
- Λίγο φρέσκο κόλιανδρο
Για το βούτυρο γαρίδας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κλων. θυμάρι
- 4 γαρίδες ολόκληρες με κέλυφος
- 30 ml κονιάκ
- 125 γρ. μαλακό βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ξύσμα λάιμ
- 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στον αέρα.
- Σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε 1/4 από το βρασμένο ρύζι σαν βάση.
- Βάζουμε επάνω φέτες από ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ακουμπάμε επάνω 3 ολόκληρες γαρίδες με το κέλυφος.
- Βάζουμε 1 κουτάλια βούτυρο πάνω στις γαρίδες.
- Κλείνουμε το χαρτί σε πουγκί και δένουμε με σπάγκο ψησίματος.
- Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα πακέτα με τις γαρίδες φούρνου.
- Βάζουμε τα πακέτα σε μικρό ταψί και τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Για να σερβίρουμε, κόβουμε από πάνω τα πακέτα και ανοίγουμε το χαρτί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κόλιανδρο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε με λάιμ κομμένο σε τέταρτα.
Για το βούτυρο γαρίδας
- Ζεσταίνουμε τηγάνι και λιώνουμε το βούτυρο μαζί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες με το κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν οι γαρίδες και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
- Αλέθουμε πολύ καλά μέχρι οι γαρίδες και τα κελύφη τους να γίνουν πολτός.
- Μόλις λιώσουν τελείως τα κελύφη από τις γαρίδες, προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σταδιακά, κουταλιά-κουταλιά, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
- Πολτοποιούμε ξανά τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα βουτύρου και πολτοποιημένης γαρίδας
- Περνάμε το μείγμα από λεπτή σίτα πιέζοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλι.
- Προσθέτουμε προαιρετικά αλάτι και πιπέρι στο βούτυρο γαρίδας.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το ξύσμα λάιμ και την καυτερή πιπεριά.
- Ανακατεύουμε τα υλικά.
- Αφήνουμε το βούτυρο γαρίδας να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Χρησιμοποιούμε όσο βούτυρο γαρίδας χρειαζόμαστε για την συνταγή και το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη για μελλοντικό μαγείρεμα.
- Είναι ιδανικό για ριζότο, μακαρονάδες και σούπες.
- Μόλις παγώσει το βούτυρο γαρίδας το τυλίγουμε σε ρολό μέσα σε μεμβράνη και το συντηρούμε στην κατάψυξη.
- Κάθε φορά που χρειαζόμαστε λίγο, κόβουμε φέτα από το ρολό βουτύρου για να ενισχύσουμε την γεύση μιας θαλασσινής συνταγής.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο του αγαπητού Αντώνη που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή
Σοκ στο Τυμπάκι: 60χρονος δέχτηκε πυροβολισμό από καραμπίνα ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του!
Η γελοιότητα που έγινε μόδα και η Κρήνη Μοροζίνι που πληρώνει το τίμημα (φωτογραφίες)
Ρέθυμνο: Η νύφη που «μάγεψε» τους καλεσμένους με τις... χορευτικές της ικανότητες (βίντεο)
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο στο Αστρίτσι: Σμπαράλια το Ι.Χ. όπου ανασύρθηκε νεκρό ένα άτομο
Δέκα οικογένειες στο Μυλοποτάμο και στο Ηράκλειο βρίσκονται στο στόχαστρο της Αστυνομίας για όπλα, ναρκωτικά και ύποπτες «επενδύσεις»
Ηράκλειο: Θρήνος για τον 52χρονο Αντώνη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - Σήμερα το τελευταίο αντίο
Θρίλερ με τον θάνατο 58χρονου σε τροχαίο: Χτυπήματα στο κεφάλι του γεννούν ερωτηματικά στις Αρχές