Ηράκλειο: 32oC

Γεμιστά λαδερά

12.07.2025, 12:31

Δείτε τη συνταγή 

Ντομάτες και πιπεριές που γεμίζονται με ρύζι και μυρωδικά και ψήνονται αργά στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά ή να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

Υλικά
Μερίδες: 8

  • 8 ντομάτες μέτριου μεγέθους, ώριμες, αλλά σφιχτόσαρκες
  • 8 πιπεριές πράσινες στρογγυλές, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμες
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας αραιωμένος σε 300 ml νερό
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε γεμιστά λαδερά, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  • Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι κόβουμε από όλες ένα «καπάκι» στο σημείο του κοτσανιού και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  • Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τις μεμβράνες και τα σπόρια.
  • Από τις ντομάτες ξύνουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περίπου 0,5 εκ.
  • Πολτοποιούμε τη σάρκα και αφήνουμε κατά μέρος.
  • Αλατίζουμε το εσωτερικό από τα αδειασμένα λαχανικά και τα τακτοποιούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου με το άνοιγμα προς τα πάνω, κοντά το ένα στο άλλο.
  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Έπειτα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε τη λιωμένη σάρκα από τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μισοβράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, ζεστό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. από το άνοιγμα, για να δώσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε ανάμεσα στα λαχανικά τον αραιωμένο πελτέ.
  • Αν περισσέψει γέμιση, τη μοιράζουμε και αυτή ανάμεσα στα λαχανικά.
    Αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε τα γεμιστά για 1-1½ ώρα, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα λαχανικά.
  • Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά ή να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα