Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Για πρώτη φορά ο εορτασμός των Κρητών Αγίων στον Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

10.07.2024, 9:47

Γέμισε Κρήτη ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα εορτάστηκε για πρώτη φορά, την Κυριακή, 7 Ιουλίου, η Σύναξη πάντων των Αγίων της Κρήτης. Ένας εορτασμός που καθιερώθηκε με συνοδική απόφαση της εν Κρήτη Εκκλησίας και έγκρισή της από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Ο εν λόγω εορτασμός πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Γεωργίου Βλατάκη και των μελών ΔΣ του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου (1824-2024).

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, συλλειτουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Καθηγούμενου της Ιεράς Βασιλικής, Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων εκ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Αρχιμ. π. Συμεών Αυγουστάκη και άλλων ιερέων και ιεροδιακόνων.

Με κωδωνοκρουσίες, τάλαντα αλλά και με πολλή ευλάβεια, συγκίνηση και έκδηλη λατρευτική αγάπη υποδέχτηκαν για πρώτη φορά ιερά λείψανα των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας όσο και οι Κρητικοί της Αττικής, ραίνοντας με λουλούδια και μύρα, ενώ έστρωσαν πατανίες για να περάσουν οι Άγιοι.

Γέμισε Κρήτη ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από παλικάρια και κοπελιές με τις κρητικές φορεσιές, τιμώντας έτσι όλους τους Αγίους της Κρήτης και συνάμα τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες Ρεθύμνου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε με απόλυτη τάξη η αρτοκλασία, καθώς και η ευλογία των κολλύβων των Αγίων, που είχε επιμεληθεί δεόντως ο πρόεδρος. Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος εκφώνησε δεόντως λόγους ευχαριστιών για τη λαμπρά αυτή πανήγυρη των Κρητών, εξαίροντας την πρωτοβουλία του πρόεδρου κ. Γεωργίου Βλατάκη, Άρχοντος Νομοφύλακος της ΜτΧΕ, και των μελών του Συλλόγου των εν Αττική Ρεθυμνίων, με τη συμμετοχή πολλών κρητικών σωματείων.

Μοίρασε ως ευλογία σε όλο το εκκλησίασμα μικρό κουτάκι με εκατέρωθεν όψεις τις εικόνες των Αγίων της Κρήτης και των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, που περιείχε μοσχοθυμίαμα, ευγενική χορηγία του κ. Γεωργίου Βλατάκη. Μετά το πέρας προσφέρθηκε πλούσιο κρητικό κέρασμα.

Πηγή: news.tv4e.gr

Διαβάστε επίσης:

Το δώρο του Πατριάρχη Κων/πόλεως της Αρμενίας στον ναό του Αγίου Μηνά

Δείτε το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Πνευματικά» – Οι ανοϊκοί ασθενείς και η Ορθόδοξη Εκκλησία

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου για το Πάσχα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ Γαζίου επισκέφτηκαν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ευγένιο

Η Εκκλησία Κρήτης ευχήθηκε στον νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα