Ηράκλειο: 32oC

Γιατί είναι προτιμότερο να πίνετε κρύα τη μπύρα;

02.06.2024, 21:00

Ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν γιατί

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα “γιατί είναι καλύτερο να πίνουμε τη μπύρα κρύα” αντί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως ανακάλυψαν, δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια, αλλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν και υποβλήθηκε σε peer-review στο περιοδικό Matter, η προτίμηση για την κρύα μπύρα έχει βάσεις στην επιστήμη.

Η σύντομη απάντηση είναι πως η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία καθώς εκεί παίζουν ρόλο οι μοναδικές μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ. Όσο για την λεπτομερής απάντηση, εκεί οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοτήτων των συγκεντρώσεων αιθανόλης-νερού και των όγκων αλκοόλ διάφορων δημοφιλών ποτών. Στα μίγματα αιθανόλης-νερού που εξετάστηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοριακά συσσωματώματα παρουσίαζαν δομικές μεταβάσεις σε ορισμένα ποσοστά αιθανόλης και αυτές οι μεταβάσεις αντιστοιχούσαν σε τέτοια εύρη που συνήθως βρίσκουμε στα αλκοολούχα ποτά.

Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτησε τα μείγματα αιθανόλης-νερού σε διάφορες θερμοκρασίες, από 5 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Ανακάλυψαν ότι οι κρίσιμες πτυχές του αλκοολούχου ποτού επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένες από αυτές να εξαφανίζονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι γευσιγνώστες μπορούσαν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των μπύρων και να απολαμβάνουν πλήρως τη γεύση τους.

Έτσι, οι δομικές μεταβάσεις στα μοριακά συσσωματώματα επηρεάζουν το προφίλ γεύσης των ποτών. Επιπλέον, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η έρευνα τους αποδεικνύει ότι η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας κατανάλωσης βασίζεται σε επιστημονικές εξηγήσεις για τις μοριακές δομές των αιθανόλης-νερού.

«Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η κατανομή της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και η κατάλληλη θερμοκρασία κατανάλωσης για τα διάφορα αλκοολούχα ποτά δεν βασίζονται στην εμπειρία, αλλά σε επιστημονικές εξηγήσεις γύρω των μοριακών συστάδων αιθανόλης-νερού σε διαλύματα», όπως εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Πηγή: unboxholics.com

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση του δήμου Ηρακλείου για το εργοτάξιο στην Πυράνθου 

Ηράκλειο: Το εργοτάξιο της ντροπής που… βγάζει μάτι 

Ηράκλειο: Μετεξεταστέα η… καθαριότητα δίπλα στο Πανεπιστήμιο 

Συγκλονισμένη η Βιάννος από τον θάνατο του μικρού Νικόλα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα