Ηράκλειο: 28oC

Γιατί λαχταράμε σοκολάτα όταν αγχωνόμαστε;

03.01.2024, 8:18

 Μια διατροφολόγος απαντά

Όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας νιώθει ότι απειλείται. Έτσι, μπαίνει σε μια λειτουργία γνωστή ως «μάχης ή φυγής», μια από τις πιο ενστικτωδώς αντιδράσεις στον κίνδυνο. Εκεί έρχεται να μας… σώσει μια σοκολάτα. Πώς εξηγείται, όμως αυτό;

«Η λαχτάρα για σοκολάτα θεωρείται μια αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, καλύπτοντας την ανάγκη για πρόσληψη ενέργειας» εξηγεί η δρ. Nicky Keay, ενδοκρινολόγος και επίτιμη κλινική λέκτορας ιατρικής στο University College του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει ότι με την ενεργοποίηση της κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή του στρες, δεσμεύεται από τον οργανισμό ενέργεια από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που πυροδοτεί την επιθυμία για ζάχαρη.

«Με το άγχος, αυξάνεται η κορτιζόλη, η οποία καταναλώνει τα αποθέματα ενέργειας, οπότε νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας» διευκρινίζει.
Όπως εξηγεί η κλινική διατροφολόγος, δρ. Sarah Brewer, «όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, ενεργοποιείται η αντίδραση του σώματος «μάχης ή φυγής» στο στρες για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία ως απαραίτητο καύσιμο για τους μυς και τον εγκέφαλο. Αυτή η αντίδραση στο άγχος, στη συνέχεια, προκαλεί πείνα, οπότε θα φάτε για να ανεβάσετε και τα επίπεδα καυσίμων σας και μπορεί να εμφανίσετε λιγούρες – ειδικά για γλυκές τροφές με υδατάνθρακες που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα». 
Αυτή η άνοδος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει την πτώση των επιπέδων γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο και πάλι, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Γιατί επιλέγουμε ειδικά τη σοκολάτα;

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, η σοκολάτα έχει χαλαρωτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η φαινυλαιθυλαμίνη.

Επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη – μια χημική ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο τονώνοντας τη διάθεση, αλλά και θεοβρωμίνη, παρέχοντας παρόμοια αποτελέσματα στη διάθεση.

«Η μοναδική υφή της σοκολάτας, που λιώνει στο στόμα, δημιουργεί μια λαχταριστή αίσθηση και, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η σοκολάτα προκαλεί τόσο μεγάλο εθισμό» προσθέτει η διατροφολόγος.

Η ίδια συμβουλεύει να μην την αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να είμαστε συνετοί στην κατανάλωσή της. Μπορούμε να επιλέξουμε τη μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο αντί για σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, με στόχο τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Καρέ καρέ η συντριβή του αεροσκάφους στην Αλάσκα – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Δύο παιδιά νεκρά σε πυροβολισμούς σε εκκλησία στη Μινεάπολη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Καιρός

Τι καιρό θα έχουμε αύριο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Σάλος στη Χαλκίδα: Απέλυσαν εργαζόμενη με κινητική αναπηρία – Σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Τα παγωτά των ’80s που μας ξυπνούν αναμνήσεις σήμερα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κόσμος

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό – Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο Γιώργος Βελημβασάκης – Αύριο 28/8 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Κεφαλονιά: Σπείρα προσποιείται τους τεχνικούς που… μετρούν το ίντερνετ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Την επιμέλεια των παιδιών την αναλαμβάνει η θεία τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ηράκλειο

Μαρία Αντωνακάκη στο cretaone: «Η εστίαση λειτουργεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα