Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Γιατί μπορεί να πεινάμε έπειτα από ένα γεύμα;

23.06.2024, 1:16

Οι πιθανές αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό

Έχεις φάει μια αρκετά ικανοποιητική ποσότητα φαγητού αλλά αισθάνεσαι ότι πεινάς ακόμα; Κάτι δεν έχει πάει καλά και το ξέρεις. Σου έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις πιθανές αιτίες που μπορεί να σου συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με το olivemagazine.gr:

Η διατροφική αξία του πιάτου

Αν έφαγες μεν ένα τεράστιο πιάτο αλλά δεν ήταν παρά μια σαλάτα και μάλιστα αποτελούμενη μόνο από λαχανικά, χωρίς κάποια πρωτεΐνη, καλά λιπαρά ή υδατάνθρακες, τότε πιθανότατα οι θερμίδες που έχεις καταναλώσει δεν σου φτάνουν για να χορτάσεις. Αντιθέτως, αν καταναλώσουμε ένα γεύμα πολύ βαρύ, πλούσιο σε λιπαρά και σάκχαρα, ανεβαίνουν πολύ απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που προκαλεί στη συνέχεια μια πολύ γρήγορη πτώση αυτών των επιπέδων, με αποτέλεσμα να μας δημιουργείται πολύ γρήγορα αίσθημα πείνας, αν και έχουμε φάει πολύ!

Ποιο είναι το ιδανικό γεύμα; Ένα ισορροπημένο πιάτο με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες αλλά και φυτικές ίνες.

Η υφή των τροφίμων

Οι ειδικοί λένε ότι και η υφή των τροφίμων επηρεάζει το πώς τα απορροφά ο οργανισμός μας. Η σούπα για παράδειγμα, όπως έχετε παρατηρήσει τρώγεται εύκολα και γρήγορα, οπότε είναι ίσως λογικό να μη μας χορταίνει.

Μήπως διψάς;

Το αίσθημα της δίψας και της πείνας συχνά αποτελούν αντικείμενο σύγχυσης. Αν νομίζετε ότι πεινάτε, ελέγξτε πρώτα αν έχετε ενυδατωθεί αρκετά. Πιείτε πρώτα νερό και δείτε μήπως φταίει αυτό.

Η ταχύτητα

Το έχετε ξανακούσει ότι η ταχύτητα παίζει ρόλο στην πέψη. Και το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί. Το αίσθημα πληρότητας το αισθανόμαστε 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος, οπότε αν φάτε σε… ταχύτητα φωτός, τότε είναι πολύ πιθανό να μη χορτάσετε.

Όταν τρώτε παθητικά, χωρίς συγκέντρωση

Και στο φαγητό οι οθόνες μπορούν να μας προκαλέσουν πρόβλημα και να μας οδηγήσουν σε αδηφαγία. Όταν βλέπουμε μια ταινία ή μια σειρά στην τηλεόραση ή όταν δουλεύουμε πυρετωδώς στον υπολογιστή για κάποιο dealdline μπορούμε να καταναλώσουμε ποσότητες φαγητού ασυναίσθητα και στη συνέχεια να πεινάμε και πάλι. Ή να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι έχουμε φάει όλο το σπίτι χωρίς να το καταλάβουμε…

Τι λένε οι ειδικοί; Ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία του γεύματος και να μη μας αποσπούν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες όταν τρώμε.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα