Ηράκλειο: 27oC

Γίγαντες με γαρίδες και ούζο

25.05.2025, 2:05

Δείτε τη συνταγή 

Με μάραθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και φασκόμηλο, αυτοί οι γίγαντες γίνονται εξαιρετικά αρωματικοί. Οι γαρίδες είναι ένα επιπλέον μπόνους σε αυτή τη συνταγή, ταιριάζουν πολύ και αναβαθμίζουν το όλον.

Υλικά
Μερίδες: 6-8

  • 350 γρ. γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένοι σε νερό αποβραδίς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια, ελαφρά λιωμένα με το πιρούνι
  • 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
  • 600 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
  • 60 ml ούζο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε γίγαντες με γαρίδες και ούζο, αρχικά βράζουμε τους γίγαντες με 1,3 λίτρα κρύο νερό και το φασκόμηλο, σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι, το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) ανακατεύοντας ώσπου να μαλακώσουν, για 7-8 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το ούζο, την ντομάτα μαζί με 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε τον ζωμό.
  • Τα βάζουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί ή γάστρα.
  • Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
  • Προσθέτουμε από τον ζωμό των φασολιών που έχουμε κρατήσει όση ποσότητα χρειάζεται για να τα καλύψουμε.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μάραθο.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα.
  • Ξεφουρνίζουμε για λίγο, τακτοποιούμε τις γαρίδες πάνω στους γίγαντες και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Στο τέλος τα φασόλια θα πρέπει να είναι χυλωμένα, αλλά ελαφρά ξεροψημένα από πάνω.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα