Ηράκλειο: 18oC

Γιουβέτσι με θαλασσινά – Μια μοναστηριακή συνταγή

26.04.2025, 7:41

Δείτε πως να τη φτιάξετε

Ένα μελωμένο γιουβέτσι με χταπόδι, σουπιές και γαρίδες. Η συνταγή είναι από το μοναστήρι του Σινά, από το ειδικό αφιέρωμα του Γαστρονόμου στη λιτή και νόστιμη κουζίνα του.

30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4
1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ.
2 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 10-12 μεγάλες σκελίδες, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
300 γρ. κριθαράκι ψιλό
8-10 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια και «εντεράκι», μαριναρισμένες για 30 λεπτά σε ένα μπολ με 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 2 κουτ. σούπας ούζο και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
70 ml ούζο
2-3 κουτ. σούπας κονιάκ + λίγο επιπλέον
4 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 λίτρο ζωμός γαρίδας, ζεστός ή ζεστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το γιουβέτσι λαχανικών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το χταπόδι και τις σουπιές, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το ούζο και το κονιάκ.
Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, τις πάπρικες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν και πάλι τα υγρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, τον ζωμό (ή καυτό νερό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Ραντίζουμε με λίγο ακόμη κονιάκ, προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Mεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μέτρια γάστρα ή σε βαθύ ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C χωρίς καπάκι για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να μελώσει, και το φαγητό να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Style

Ζώδια: Ποια να διαλέξεις αν θέλεις μακροχρόνια σχέση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κρήτη

Οργή στη Ναύπακτο: Σκύλος κακοποιήθηκε βάναυσα – Πυροβολήθηκε στο πόδι (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Δυναμική παρουσία της Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Αθήνα για τη «σωτηρία» της Παπούρας (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Ανήλικος επιτέθηκε με σουγιά σε 17χρονο συμμαθητή του μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στην Λήμνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Έξω φρενών γνωστή τραγουδίστρια – Έδιωξε θαμώνα από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Style

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Στην εκδήλωση για το μνημείο της Παπούρας παρέστη ο Στέφανος Κασσελάκης (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο από τη στιγμή που άγνωστοι τοποθετούν γκαζάκια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κρήτη

Γνωστός ηθοποιός παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη σύντροφό του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →