Δείτε πως να τη φτιάξετε
Ένα μελωμένο γιουβέτσι με χταπόδι, σουπιές και γαρίδες. Η συνταγή είναι από το μοναστήρι του Σινά, από το ειδικό αφιέρωμα του Γαστρονόμου στη λιτή και νόστιμη κουζίνα του.
30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ.
2 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 10-12 μεγάλες σκελίδες, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
300 γρ. κριθαράκι ψιλό
8-10 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια και «εντεράκι», μαριναρισμένες για 30 λεπτά σε ένα μπολ με 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 2 κουτ. σούπας ούζο και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
70 ml ούζο
2-3 κουτ. σούπας κονιάκ + λίγο επιπλέον
4 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 λίτρο ζωμός γαρίδας, ζεστός ή ζεστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το γιουβέτσι λαχανικών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το χταπόδι και τις σουπιές, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το ούζο και το κονιάκ.
Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, τις πάπρικες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν και πάλι τα υγρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, τον ζωμό (ή καυτό νερό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Ραντίζουμε με λίγο ακόμη κονιάκ, προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Mεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μέτρια γάστρα ή σε βαθύ ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C χωρίς καπάκι για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να μελώσει, και το φαγητό να ροδίσει.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Θρήνος στην Μεσαρά για τον 19χρονο στρατιώτη που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Ήταν γιός στελέχους του Λιμενικού
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: «Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό»
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών