Κατά πόσο οι γλυκαντικές ουσίες είναι καλό να καταναλώνονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;
Tα άτομα με διαβήτη συνήθως καταφεύγουν να επιλέγουν τρόφιμα τα οποία είναι παρασκευασμένα με γλυκαντικές ουσίες για να μειώσουν την ποσότητα υδατανθράκων.
Όμως, κατά πόσο οι γλυκαντικές ουσίες είναι καλό να καταναλώνονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;
Τα γλυκαντικά είναι υποκατάστατα ζάχαρης και τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην χρήση τους.
Τα γλυκαντικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα φυσικά και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Ποια είναι τα φυσικά γλυκαντικά;
Τα φυσικά γλυκαντικά είναι:
Η stevia
Η μελάσα
Η ζάχαρη καρύδας
Σιρόπι σφενδάμου
Μέλι
Δεν διαφέρουν πολύ από την ζάχαρη. Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αυτών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σωματικό βάρος και την γενικότερη υγεία. Η στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό με μηδενικές θερμίδες, η οποία βοηθάει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Αναφορικά με τα τεχνητά γλυκαντικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, στα θρεπτικά γλυκαντικά και στα μη θρεπτικά γλυκαντικά. Κατηγοριοποιούνται περαιτέρω ως θρεπτικά και μη θρεπτικά γλυκαντικά με βάση το αν περιλαμβάνουν ή όχι θερμίδες. Τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να είναι πολλές φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών για να αποκτήσουν αυτή την γλυκιά γεύση τα τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες από εκείνα που παρασκευάζονται με ζάχαρη.
Τα τεχνητά σάκχαρα έχουν διαφορετική επίδραση στο σωματικό βάρος και στην αυξομείωση της γλυκόζης από τα φυσικά σάκχαρα. Γίνεται μεγάλη χρήση αυτών ως μέσω για να μειώσουν τις θερμίδες, να διαχειριστούν το βάρος τους και την διατηρήσουν την υγεία τους. Ο κατάλογος των γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες που μπορεί να δείτε στις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων περιλαμβάνει σακχαρίνη, ακεσουλφάμη-Κ, νεοτάμη, σουκραλόζη, και αντβαντάμη. Αυτά έχουν υψηλότερη ένταση γλυκύτητας σε πολύ μικρή ποσότητα από τη φυσική ζάχαρη γιαυτό και έχουν χαμηλές ή καθόλου θερμίδες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 25% των παιδιών και το 41% των ενηλίκων περιλαμβάνουν τακτικά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διατροφή τους. Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών είναι σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των γυναικών και των ατόμων που είναι παχύσαρκα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Συμβάλλοντας έτσι, ενδεχομένως και στην ανάπτυξη του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως τα τεχνητά γλυκαντικά και κυρίως η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τελικά ποια γλυκαντικά είναι ασφαλή για τα άτομα με διαβήτη;
Οι αλκοόλες ζάχαρης αποτελούν μια πηγή υδατάνθρακα που χρησιμοποιείται για γλυκαντικό σε διάφορα προϊόντα όπως αναψυκτικά ή τρόφιμα ή τσίχλες. Δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα υπόλοιπα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες. Το καλό με αυτά τα γλυκαντικά είναι πως έχουν την γλυκιά γεύση. Είναι περίπου 40% έως 80% γλυκές όσο η φυσική ζάχαρη. Ενώ οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκές.
Επιπλέον, δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό γίνεται λόγω του ότι διασπώνται αργά στο έντερο εμποδίζοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης. Αυτές οι ουσίες είναι:
Σορβιτόλη: Χρησιμοποιείται συχνά σε τρόφιμα και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
Μαννιτόλη: Συνήθως χρησιμοποιείται σε καραμέλες και τσίχλες.
Εριθριτόλη: Έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες και είναι πολύ γλυκιά, συχνά χρησιμοποιείται σε τρόφιμα χαμηλών θερμίδων.
Ξυλιτόλη: Χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες και προϊόντα στοματικής υγιεινής
Λακτιτόλη: Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα χωρίς ζάχαρη και σε προϊόντα για διαβητικούς
Γενικά λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, των χαμηλών θερμίδων (σε σχέση με την ζάχαρη) και το γεγονός ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τα καθιστούν ιδανικά για διαβητικούς ασθενείς.
Το μειονέκτημα των αλκοολών ζάχαρης είναι πως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα προκαλώντας διάρροια, αέρια και κοιλιακό άλγος γιατί δεν απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό και ζυμώνονται από βακτήρια στο παχύ έντερο.
Συμπερασματικά, φαίνεται πως οι αλκοόλες ζάχαρης δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και τις καθιστούν ιδανικές για τους διαβητικούς ασθενείς και λόγω των χαμηλών θερμίδων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η υπερκατανάλωση των γλυκαντικών γενικότερα είτε είναι θερμιδικά μηδενικά είτε ολιγοθερμιδικά μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα επίπεδα γλυκόζης αλλά και στο σωματικό βάρος. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν με μέτρο στην διατροφή και καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία Διατροφολόγο για να σας κατευθύνει σχετικά με τις ποσότητες.
Πηγή: diatrofi.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι