Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος μας δείχνει την μαγειρίτσα με μανιτάρια και είμαστε σίγουροι θα θέλεις και εσύ να την φτιάξεις
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι προτιμούν αυτήν τη χορτοφαγική μαγειρίτσα, χωρίς συκωταριά, μόνο με χόρτα και μανιτάρια.
Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος μας δείχνει την μαγειρίτσα με μανιτάρια και είμαστε σίγουροι θα θέλεις και εσύ να την φτιάξεις.
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαγειρίτσα μανιτάρι
- 10 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
- 100 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. μανιτάρια στρογγυλά καθαρισμένα, σε τέταρτα
- 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο σε λεπτές φέτες
- 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
- 20 γρ. σταμναγκάθι χοντροκομμένο
- 70 γρ. μαρούλι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 10 γρ. μυρώνι, χοντροκομμένο
- 10 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 60 γρ. αυγό κρόκο (περίπου 3 κρόκοι)
- 120 γρ. γιαούρτι
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. λεμόνι χυμός
- 5 γρ. ξύσμα λεμόνι
- αλάτι
Για το πιάτο
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, τρίβουμε από πάνω φρέσκο τριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμύδι, πιπέρι και ξύσμα λεμονιού.
Για τη μαγειρίτσα μανιτάρι
- Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το ζωμό κοτόπουλου και τα αποξηραμένα μανιτάρια.
- Ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού και αφήνουμε στην άκρη έτσι ώστε να βγάλουν τα μανιτάρια όλο το άρωμά τους μέσα στο ζωμό.
- Ζεσταίνουμε καλά μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και σοτάρουμε τα λευκά μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το πράσο, το λευκό μέρος από το πράσινο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
- Σουρώνουμε τον αρωματισμένο ζωμό κοτόπουλου μέσα στη κατσαρόλα με τα σοταρισμένα μανιτάρια, το πράσο και το σκόρδο και φέρνουμε σε βρασμό.
- Ψιλοκόβουμε τα ενυδατωμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη σούπα.
- Μόλις η σούπα έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το σταμναγκάθι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό λεμονιού και μέσα διαλύουμε το κορν φλάουρ, δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και το προσθέσουμε στην κατσαρόλα ώστε να πήξει η σούπα.
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε τους κρόκους και το γιαούρτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά μικρές ποσότητες από το ζεστό ζουμί της σούπας και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τους κρόκους χτυπώντας με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα από το αυγό και το γιαούρτι με το ζωμό πισω στη σούπα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σούπα.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρώνια.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.
TIP:
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με το αυγολέμονο, προσέχουμε να μη φέρουμε τη κατσαρόλα σε βρασμό γιατί υπάρχει περίπτωση να κόψει. Εάν κρυώσει, μπορούμε να τη ζεστάνουμε χωρίς να έρθει σε βρασμό και να σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη Πετρετζίκη

Δημοφιλή
Όταν ο δήμαρχος είναι του χεριού σου, δεν παραιτείσαι!
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφραγίδα Δήμου στην Κρήτη στα χέρια δημοτικού συμβούλου με ΚΥΔ
Τραγικό τροχαίο στη Μεσαρά: Ανείπωτος πόνος για τον Κωστή που άφησε την τελευταία του πνοή στο ΠΑΓΝΗ
Συντάξεις Νοεμβρίου: Πάνε ταμείο σήμερα οι συνταξιούχοι - Τι ώρα θα μπουν τα λεφτά
Αλλάζει όψη η παραλιακή, τουριστική «βιτρίνα» της Κρήτης - Δημοπρατήθηκε η μεγάλη ανάπλαση (βίντεο, φωτο)
Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο στην Κρήτη - Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης στο Cretaone
Πένθος στην Κρήτη για τον πρώην αερολιμενάρχη Ηρακλειου
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πέφτουν από τα σύννεφα» στη Μεσαρά για τον 36χρονο γεωπόνο - «Αποκλείεται να δρούσε μόνος»
Κορωπί: Σε κρίσιμη κατάσταση η 40χρονη μητέρα - Την χτυπούσε με μανία μπροστά στα παιδιά τους μέχρι που έπεσε αναίσθητη