Δείτε πως να τη φτιάξετε εύκολα και γρήγορα
Αν θέλεις να φτιάξεις μια αυθεντική ιταλική πίτσα στο σπίτι σου, τότε η σωστή ζύμη είναι το παν!
Ακολούθησε αυτή τη συνταγή για να πετύχεις τέλειο αποτέλεσμα, με τραγανή αλλά ταυτόχρονα αφράτη βάση.
Υλικά
500γρ αλεύρι τύπου 00
250ml νερό
100γρ πάγος
30γρ φρέσκια μαγιά
15γρ ζάχαρη
15γρ αλάτι
50γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 φρέσκες μοτσαρέλες
100γρ παρμεζάνα
100γρ πεπερόνι
Πηγή: freepik
Εκτέλεση
Βήμα 1:
Ξεκίνα διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Πρόσθεσε τα 3/4 του αλευριού και ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τελευταίο το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
Βήμα 2:
Μετά την ανάμειξη, ζύμωσε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά στο μίξερ με γάντζο ή με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Η σωστή ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια αλλά να είναι απαλή και εύπλαστη. Στη συνέχεια, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα. Σκέπασέ τη με μια πετσέτα ή μεμβράνη ώστε να μην ξεραθεί η επιφάνειά της.
Βήμα 3:
Μετά την πρώτη ξεκούραση, χώρισε τη ζύμη σε 4 μπάλες των 250-270γρ. Τοποθέτησέ τις μπαάλες σε τάπερ ή δίσκο με καπάκι και άλειψε ελαφρώς την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο. Άφησέ τες να ωριμάσουν στο ψυγείο για 48 ώρες στους 4°C. Αυτή η διαδικασία θα βελτιώσει τη γεύση και την υφή της ζύμης.
Βήμα 4:
Όταν έρθει η ώρα να ψήσεις την πίτσα, βγάλε τη ζύμη απευθείας από το ψυγείο και άνοιξέ την χωρίς να περιμένεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα βοηθήσει στη σωστή υφή και στο ψήσιμο.
Βήμα 5:
Τοποθέτησε την κεραμική πέτρα πίτσας στη σχάρα της ψησταριάς και προθέρμανε την ψησταριά στους 350-400°C. Άφησε την πέτρα να ζεσταθεί για 15-20 λεπτά με κλειστό καπάκι ώστε να αποκτήσει την ιδανική θερμοκρασία.
Βήμα 6:
Πασπάλισε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι στον πάγκο και ξεκίνα να ανοίγεις τη ζύμη. Δούλεψέ την με τα δάχτυλα από το κέντρο προς τα έξω, κρατώντας το στεφάνι πιο χοντρό ώστε να δημιουργηθεί η κλασική ιταλική κρούστα.
Βήμα 7:
Άπλωσε μια λεπτή στρώση σάλτσας ντομάτας, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Πρόσθεσε τα αγαπημένα σου υλικά, όπως πεπερόνι, μοτσαρέλα και παρμεζάνα, για τέλεια γεύση.
Βήμα 8:
Μετέφερε προσεκτικά την πίτσα πάνω στην καυτή πέτρα χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι μεταφοράς για πίτσα. Ψήσε για περίπου 5 λεπτά με κλειστό καπάκι ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να έχει ψηθεί καλά το στεφάνι. Αφαιρέστε με το φτυάρι, κόψτε ομοιόμορφα κομμάτι με το κόφτη πίτσας και απολαύστε!
Συνταγή: Νίκος Μαρόλης
Σύνοψη άρθρου
- Η σωστή ζύμη είναι το κλειδί για μια αυθεντική ιταλική πίτσα με τραγανή και αφράτη βάση.
- Η ζύμη πρέπει να ωριμάσει στο ψυγείο για 48 ώρες για βελτιωμένη γεύση και υφή.
- Η πίτσα ψήνεται πάνω σε καυτή κεραμική πέτρα για ιδανική υφή και ψήσιμο.
- Προσθέστε τα αγαπημένα σας υλικά, όπως πεπερόνι και μοτσαρέλα, για τέλεια γεύση.
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Θρήνος: Νεκρή 22χρονη σε τροχαίο
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Τον βρήκε μεθυσμένο στο σπίτι, τον έδεσε και τον σκότωσε ακαριαία - 1 χρόνο μετά εξιχνιάστηκε η δολοφονία
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Νεκρός 44χρονος σε τροχαίο με μηχανή