Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση τις μπανάνες

05.06.2024, 1:10

Στα ύψη οι τιμές τους

Οι μπανάνες πρόκειται να γίνουν ακριβότερες καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει ένα πολύ αγαπημένο φρούτο, λέει στο BBC News ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κλάδου στον κόσμο.

Ο Pascal Liu, ανώτερος οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μπανάνας, λέει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις αποτελούν «τεράστια απειλή» για την προσφορά, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις των ασθενειών που εξαπλώνονται γρήγορα.

Ορισμένα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισαν πρόσφατα ελλείψεις μπανάνας λόγω θαλάσσιων καταιγίδων. Με το φυσικό κίτρινο περιτύλιγμά της, η θρεπτική και νόστιμη μπανάνα είναι το πιο εξαγόμενο φρούτο στον κόσμο. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει περίπου 5 δισεκατομμύρια μπανάνες κάθε χρόνο, με περίπου το 90% να πωλείται μέσω των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε μπανάνες σε πολλά σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, για τις οποίες οι λιανοπωλητές είπαν ότι οφείλονται σε καταιγίδες στη θάλασσα, καθυστερώντας τις προμήθειες.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα το έχουν προσέξει, σύμφωνα με τον καθηγητή Dan Bebber από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος έχει μελετήσει τις προσπάθειες να γίνουν οι μπανάνες πιο βιώσιμες. «Η αλυσίδα εφοδιασμού παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλό στο να περιορίζει αυτούς τους τύπους επιπτώσεων», είπε στο BBC News.

«Κυρίως, επειδή τα κέντρα ωρίμανσης μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο ωριμάζουν οι μπανάνες όταν φτάνουν, κάτι που βοηθά στην εξάλειψη αυτών των τύπων διακυμάνσεων».

Όμως, ενώ οι προμήθειες μπανάνας μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βραχυπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα όπως αυτό, οι ειδικοί ανησυχούν για τις αυξανόμενες απειλές από έναν κόσμο που θερμαίνεται και από τις ασθένειες που εξαπλώνονται στον απόηχο του.

Διαβάστε επίσης: