Αναδείχθηκε και ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026»
Σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης αναδιαμορφώνεται διαρκώς, η Κρήτη καταφέρνει όχι μόνο να διατηρεί τη θέση της, αλλά και να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια, σύμφωνα με το διεθνές Condé Nast Traveller πο εξυμνεί τη γαστρονομία, τις νέες επενδύσεις και τον αυθεντικό τρόπο ζωής στο νησί.
Το διεθνούς φήμης και εμβέλειας ταξιδιωτικό περιοδικό CondéNastTraveller, στην πολυαναμενόμενη λίστα του «Best Places to Go in Europe in 2026», τοποθετεί την Κρήτη ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζουν την προσοχή των ταξιδιωτών για τη χρονιά που έρχεται.

Η Γαστρονομία ως αιχμή του δόρατος
Κεντρικός πυλώνας της επιλογής της Κρήτης, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η Olivia Morelli, είναι η ανάδειξη του νησιού σε «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026». Το περιοδικό δεν στέκεται απλώς στον τίτλο, αλλά αναλύει την ουσία πίσω από αυτόν.
Εξυμνεί την παγκοσμίως αναγνωρισμένη Κρητική Διατροφή ως πρότυπο υγείας και μακροζωίας, συνδέοντάς την άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, φτάνοντας πίσω μέχρι την οινοπαραγωγή των Μινωιτών της Εποχής του Χαλκού.
Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αυθεντικό τρόπο ζωής και στη φιλοσοφία του «locavore» (κατανάλωση τοπικών προϊόντων), τονίζοντας πως οι Κρητικοί εφάρμοζαν αυτή την πρακτική αιώνες πριν γίνει παγκόσμια τάση. Γίνεται ειδική μνεία σε ταπεινά, αλλά πολύτιμα υλικά της κρητικής γης, όπως τους «ασκολύμπρους» ή αλλιώς χρυσό γαϊδουράγκαθο που η ρίζα τους θυμίζει αγκινάρα, τα «βλήτα» και τους «χοχλιούς».
Αυτή η γαστρονομική κληρονομιά θα γιορταστεί, όπως σημειώνεται, στο Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ρεθύμνου τον Ιούλιο του 2026.

Νέες Επενδύσεις και Υποδομές
Η διάκριση της Κρήτης δεν βασίζεται μόνο στην παράδοση, αλλά και στη δυναμική της εξέλιξη. Το Condé Nast Traveller επισημαίνει πως «μια σειρά από νέα ξενοδοχεία, με γκουρμέ εστιατόρια, ανοίγουν επίσης τις πόρτες τους», ενισχύοντας το προφίλ του νησιού ως προορισμού υψηλών προδιαγραφών.
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στο Ikos Kissamos, το οποίο υπόσχεται επτά εστιατόρια με μενού που φέρουν την υπογραφή σεφ βραβευμένων με αστέρια Michelin. Αλλά και στο Niko Seaside Resort MGallery Crete (το δικό μας πρώην coral στον Άγιο Νικόλαο), το οποίο στεγάζεται σε ένα «ανακαινισμένο πρώην εργοστάσιο σαπωνοποιίας», προσφέροντας τοπικά εδέσματα. Επίσης αναφέρεται στο πρώτο Rosewood στην Ελλάδα, στο «καταφύγιο των jet-setters», την Ελούντα. Το περιοδικό τονίζει ότι το νέο θέρετρο θα προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες «από τη φάρμα στο τραπέζι», με φόντο την εκπληκτική θέα στη Σπιναλόγκα, συνδέοντας έτσι άμεσα τη νέα επένδυση με την εμβληματική εικόνα του ρεπορτάζ.
Τέλος, το άρθρο χαρακτηρίζει ως «το κερασάκι στην τούρτα» το επικείμενο «softlaunch» του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Το περιοδικό σημειώνει ότι η νέα αυτή υποδομή θα αντικαταστήσει το παλιό αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο, όπως αναφέρει, «ψηφίζεται τακτικά ως το χειρότερο της Ευρώπης».
Η συνολική εικόνα που προβάλλεται διεθνώς είναι αυτή ενός τόπου που τιμά το παρελθόν του (διατροφή, αυθεντικότητα) και ταυτόχρονα επενδύει δυναμικά στο μέλλον (πολυτελής τουρισμός, νέες υποδομές), καθιστώντας την Κρήτη έναν από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς για το 2026.

Δημοφιλή
Σοκ και θλίψη για τον θάνατο της 26χρονης Μαρίνας στον ΒΟΑΚ - Ο οδηγός κάνει like στις αναρτήσεις για την αδελφή μου» λέει η οικογένεια
Λασίθι: «Βροχή» οι μπαλωθιές σε γλέντι λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που... «έσκισε» τον ουρανό της πόλης
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Βορίζια: Ταυτοποιήθηκε το άτομο που έβαλε τη βόμβα και ξεκίνησε το μακελειό - Σε ποια οικογένεια ανήκει
Το σκοτεινό παρελθόν του Φανούρη Καργάκη: Ο καβγάς που οδήγησε στον θάνατo έναν 59χρονο
Βορίζια: Μαρτυρία «βόμβα» του 25χρονου Φραγκιαδάκη
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στον Αη Γιάννη - Δείτε φωτογραφίες