Ηράκλειο: 26oC

Η Μεσόγειος «φλέγεται»: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη θάλασσα

29.12.2023, 0:36

Το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια

Μπορεί το 2023 να ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, με τους περασμένους έξι μήνες η μέση θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, όμως, ανάλογο ρεκόρ σημειώθηκε και στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, από έρευνες του Κέντρου Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τον ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης (ENEA) και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CNR) προέκυψε ότι από τον Μάιο του 2022 ως τον Μάιο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έως και 4 βαθμών Κελσίου και μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 23 βαθμών Κελσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια!

Το τμήμα της Μεσογείου που επλήγη περισσότερο ήταν το δυτικό, όπως αναφέρει το πρόγραμμα CAREHeat με τα αποτελέσματα της μελέτης να δημοσιεύονται στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του CAREHeat ξεκίνησαν με τη μελέτη του κύματος καύσωνα που έπληξε τη Μεσόγειο αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα χάρη στα οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά η θερμική ανωμαλία με πολύ υψηλότερες τιμές από το προηγούμενο κύμα καύσωνα του 2003.

Οι επιστήμονες του CNR εξηγούν ότι ελήφθησαν υπόψη οι δορυφορικές πληροφορίες σε συνδυασμό με δεδομένα από επιτόπιες παρατηρήσεις, διαθέσιμες χάρη στον κλιματικό σταθμό της Λαμπεντούζα, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ βλάστησης, ατμόσφαιρας και ωκεανού τόσο στην ανταλλαγή άνθρακα με την ατμόσφαιρα όσο και σε όλες τις διαδικασίες και ανταλλαγές ενέργειας που ρυθμίζουν το κλίμα της περιοχής. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, οι ερευνητές κατόρθωσαν να προσδιορίσουν την καιρική ανωμαλία της συγκεκριμένης περιόδου.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα